Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt bredband för företag

Landshövding Maria Larsson gästade onsdagens företagsfrukost hos Nätverket i Lekeberg och fick bland annat frågor om bredbandsfiber.

Annons

Antecknar. Landshövding Maria Larsson lyssnar på och antecknar frågor som kommunledning och företagare i Lekeberg ställer.

Maria Larsson hade mycket gott att säga om både kommunen och företagandet i Lekeberg. Men vid frågestunden efter hennes presentation var det ett problem som utkristalliserades. En mångårig ”käpphäst” både bland företagare och i kommunledningen är att kostnaden för att ansluta ett företag till bredbandsfiber i Fjugesta i dag är väldigt hög jämfört med att ansluta ett företag på landsbygden.

– Inget företag i Fjugesta har i dag bredbandsfiber. Det kostar 40 000 kronor att koppla in och sedan 6 000 kronor i månaden. Det är det senaste budet, säger Kjell Södering som driver Lekebergs ekonomi AB.

Maria Larsson hävdar att alla företag i länet måste ha tillgång till bredband och att det är väldigt avgörande för näringslivets utveckling. Hon nämner att Örebro län ligger bra till i jämförelse med andra när det gäller bredbandsutbyggnad och tycker inte att det finns någon logik i att det ska vara mycket dyrare att ansluta ett företag i Fjugesta än det är att ansluta ett företag ute på landsbygden.

– Jag ska ta med frågan till länsstyrelsen. Vi måste titta på det och jag tycker att det är tråkigt att inte företag i Fjugesta har fiber i dag. Det kan ju vara ett hinder för nya företag att etablera sig.

I rollen som landshövding vill hon främja länets utveckling och leda Länsstyrelsens tjänstemän och handläggare för att bland annat förbättra för kommunernas näringsliv.

– Det kan gälla turism och landsbygdsutveckling och att vi har ett gott samarbete när i det gäller översiktsplaner. Vi vill vara serviceinriktade och vara snabba med olika typer av service, menar Maria Larsson.

Hon berörde även länets krisberedskap som ett viktigt område. Häftiga skyfall, farligt gods på vägarna och stora folkvandringar är exempel.

– Vi vill ha tillväxt och de flesta kommuner i länet växer. Nu är det bostadsbrist i alla länets kommuner och jag är imponerad av hur kommunerna har mobiliserat för att ta emot nyanlända.

Hon berömde Lekeberg som visat mod att bryta sig ur Örebro kommun för drygt 20 år sedan. Under hösten 2015 gjorde hon ett besök på företaget Nemax, Riseberga klosterruin, Lanna lodge och nybyggda Hidinge skola.

– Det slutade med att en skolklass där ska komma till slottet på ett studiebesök.

Maria Larsson berättade kort om sin uppväxt på ett litet lantbruk i södra Småland. Här lärde hon sig att hässja hö och fösa och mjölka kor. En kunskap hon inte har någon direkt användning för i dag.

– Men är det någon som vill ha hjälp med mjölkning så får ni höra av er.

Antecknar. Landshövding Maria Larsson lyssnar på och antecknar frågor som kommunledning och företagare i Lekeberg ställer.

Jag tycker att det är tråkigt att inte företag i Fjugesta har fiber i dag. Maria Larsson, landshövding i Örebro län

Chefer i Lekeberg. Kommundirektör Ewa Lindberg och näringslivs- och utvecklingschef Anna Andreasson.

Företagsfrukost. Maria Larsson pratar med Kaisa Edenvik, Företagarna, Frida Hafvenstein Lenzer, Avjord deltar också.

Näringslivs- och utvecklingschef Anna Andreasson, börjar i Lekebergs kommun den 1 mars.

Samtalar. Landshövding Maria Larsson och företagarna Jenny Johansson och Per Nilsson diskuterar på företagsfrukosten i Fjugesta.

Nätverket i Lekeberg

Består av företagare, kommunpolitiker och tjänstemän som träffas den andra onsdagen i månaden för att äta frukost tillsammans, få information och mingla.

Lekebergs kommun, Företagarna och Lekebergs sparbank står bakom Nätverket.

Vid varje träff brukar mellan 30 och 40 deltagare vara på plats på Vallagatan 43, lunch och catering. Ibland kan träffen vara ute hos något företag.

En stående punkt är kommuninformation.

Den här gången presenterades kort Lekebergs nya näringslivs och utvecklingschef, Anna Andreasson.

Moderator är Kaisa Edenvik från Företagarna och den här gången presenterade hon landshövding Maria Larsson som gäst.

Landshövdingen berättade kort om vem hon är och hur hon ser på länsstyrelsens roll och samarbetet med länets kommuner och företag.

Annons
Annons
Annons