Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgade soppåsar får både ris och ros

Villorna i Nya Hjärsta är bland de första som fått prova på att sortera återvinning i påsar med olika färger. I mars ska alla villaägare i Örebro kommun ha samma möjlighet.

Annons

Månadsturen. Tidigare brukade Ellen Robertsson åka till återvinningen varje vecka, nu räcker det med en tur i månaden. Foto: Sofie Isaksson

Örebro kommun valde att börja i några områden på landsbygden och i ett villaområde i stan med nyordningen. Tre sophämtningar har hunnits med, och i vikt har hittills 20 procent av avfallet bestått av återvinning i de färgade påsarna.

– Vi har full koll, eftersom det går till anläggningen i Eskilstuna för optisk sortering. Framför allt är det plastförpackningar som örebroarna valt att återvinna, säger Ola Eklöf, planerare på tekniska förvaltningen.

De negativa synpunkterna har handlat om att sorteringen tar mycket plats i tunnan.

– Mängden avfall drivs ju upp, så att man kanske behöver byta till större kärl eller tätare hämtning, och då blir det ju dyrare, säger Ola Eklöf.

Han tror att hämtning varannan vecka är ett minimum för att det ska fungera. Samtidigt påpekar han att alla inte behöver byta sopkärl, och att det även i fortsättningen kommer att finnas två parallella system för återvinning i Örebro kommun.

– Det här är en möjlighet, inte ett val. Vi har tagit bort formuleringarna om test. Vi för in det här nu. Soppåsarna i olika färger finns för den som vill slippa att åka till återvinningen själv, och det är inget tvång. Vill man fortfarande åka till återvinningsstationen, då gör man det, säger Ola Eklöf.

Den positiva responsen har handlat om att det blivit mycket enklare att återvinna, till exempel kladdig plast. Det är något som Ellen Robertsson, en av de boende i Hjärsta, håller med om.

– Vi har alltid sorterat, men nu är det ännu lättare. Tidigare kunde det vara något plasttråg där det legat kött eller kyckling som åkte ut med blandsoporna för att inte ligga och lukta. Nu kan man ta ut dem direkt, det är jättebra.

I familjen Robertssons soptunna finns både röda, gula och blå påsar bredvid de vanliga soppåsarna. Men större pappersförpackningar körs fortfarande med bil till återvinningen.

– Vi får inte plats med dem också, men det är ändå stor skillnad. Tidigare åkte vi till återvinningen varje vecka, nu räcker det någon gång i månaden, säger Ellen Robertsson.

En förklaring till att hon är så positiv kan vara att familjen fortfarande har en grön tunna av större modell.

– Vi har kvar den sedan vi hade blöjbarn. Vi var på väg att byta ner, men när vi fick höra talas om det här, så behöll vi den, förklarar Ellen.

Nu kommer kommunen att börja leverera ut startpaket för återvinning i olikfärgade soppåsar till alla villaområden i Örebro. Så fort man fått påsarna kan man börja använda dem.

Röda, gula och blå soppåsar hittas bredvid de vanliga påsarna i familjen Robertssons tunna.

Annons
Annons
Annons