Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socker gör oss feta, sjuka och dumma

Annons

Vi ökar på mitten och bukfetman hänger ihop med vår livsstil. För mycket socker, fett och stillasittande gör att vi är på väg att ändra kroppsform. Midjemåttet ökar stadigt. Det säger läkaren Maj-Lis Hellénius, ansvarig för livsstilsmottagningen vid hjärtkliniken på Karolinska sjukhuset.

–Fett som sitter djupt in i magen och är hårt är det allra farligaste. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, demens och diabetes ökar. Vi utvecklar det som kallas metabolt syndrom och får fettlever.

Sockret är en stor bov. Svensken är ett godisälskande släkte. Varje år äter vi 17 kilo smågodis. Vi får i oss en massa tomma kolhydrater som enbart gör oss feta.

Levnadsvanor och livsstil påverkar hälsan mer än vi kanske trott. Enligt WHO kan sunda levnadsvanor förebygga 80 procent av all kranskärlssjukdom och stroke.

Matvanor är också starkt kopplade till stress. Vi hinner inte laga mat och vi hinner inte ha koll på vad vi handlar.

–Vi lever i en tid när kockprogrammen på TV blir allt populärare samtidigt som vi ägnar allt mindre tid åt att laga mat och sitta tillsammans och äta, säger Maj-Lis Hellénius.

Tillsammans med Socialstyrelsen driver nu läkaresällskapet ett levnadsvaneprojekt. Läkaren Lars Jerdén i Borlänge är ansvarig.

– Det finns ett matmissbruk. Precis som du kan missbruka droger kan du missbruka mat, säger han.

Testa dina egna levnadsvanor. Lever du tillräckligt sunt? Linköpingsprofessorn Preben Bendtsen har tillsammans med företaget AlexIT AB tagit fram nättestet Livsstilsprofilen, som innehåller 17 frågor om livsstil. Gör testet och du får omedelbart svar på hur bra eller dåliga vanor du har. Gör testet här!

Läs mer om levnadsvanor i dagens helgreportage i papperstidningen NA eller köp dagens tidning digitalt här.

Annons
Annons
Annons