Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobilrånarna överklagade till hovrätten – får sina straff skärpta

De fyra männen dömdes för att i september förra året ha misshandlat och rånat tre personer på deras mobiltelefoner på Norr i Örebro. Männen dömdes till två års fängelse i Örebro tingsrätt men nu ändrar Göta hovrätt domen.

Annons

I tingsrättens dom fastställdes att de fyra männen först rånat två män vid Bromsplan. Det skedde på natten den 4 september. Männen stod och pratade när de blev omringade av de fyra rånarna, som är mellan 18 och 21 år. De två männen hotades med kniv och misshandlades men kunde till slut undkomma rånarna. Kort därefter rånades också en kvinna på sin mobiltelefon av de fyra männen, även då användes en kniv vid rånet. Männen greps vid en kameraövervakad byggarbetsplats mindre än en timme efter rånen. Övervakningsfilmen kunde sedan användas i rättegångarna.

Ungdomsgäng åtalat för våldsamma mobilrån

I tingsrätten bedömdes straffvärdet för handlingarna till minst tre års fängelse, men hänsyn togs till gärningsmännens unga ålder, och samtliga dömdes till två års fängelse.

Två års fängelse för unga mobilrånare - knivhotade och misshandlade sina offer

Tre av de fyra männen, 18 och 20 år gamla, valde att överklaga tingsrättens dom till Göta hovrätt.

Hovrätten höjer straffvärdet för gärningarna till fyra års fängelse men anser också att hänsyn ska tas till gärningsmännens unga ålder. 18-åringens straff fastställs också i hovrätten till två års fängelse. De båda 20-åringarnas straff höjs däremot till två år och sex månaders fängelse.

Hovrätten anser brottet vara allvarligt eftersom det har begåtts av flera gärningsmän och är överfall på öppen gata nattetid där knivhot och våld förekommit.

Männen yrkade på att åtalet om rån skulle ogillas eller att straffen skulle mildras. Deras berättelser går isär och hovrätten väljer att precis som tingsrätten avfärda deras förklaringar.

Fler nyheter:

Jakt på två män i 30-årsåldern efter misstänkta stölder i Hällefors – polisen går ut med signalement

Inget ökat tryck på elevhälsan efter upploppen

För prenumeranter och Plus-kunder:

Kommun polisanmäler företag i Örebro

Ingen kan svara på varför övervakningsbilder skickades fel till grannarna i Brickebacken

Mer läsning

Annons