Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Buddhastopp i trivsamma villan

Först sade byggchefen bestämt nej. Det gick inte att rita om huset enligt familjen Pojens önskningar. Sedan ändrade han sig. "Kan man flyga till månen kan man väl bygga ett hus". Och i december 2002 flyttade familjen in i sin drömbostad.

Annons

Häng med hem till familjen Pojen i tv-inslaget nedan. Reporter Erika Ahlberg-Norén och film och redigering Per Knutsson:

Hos Anna och Magnus Pojen med familj är det öppen planlösning som gäller på nedre botten. Från början hade ritningen en bärande vägg mellan matplatsen och vardagsrummet. Där ordnade hantverkarna en speciallösning.

Nästan hela nedervåningen är en enda öppen yta. Hallen flyter ihop med det kombinerade mat och vardagsrummet. Framför stora spröjsade fönster står en vit matsalsgrupp med vita färska blommor i en vas på bordet. Genom fönstret flödar solen in från vinterlandskapet. Till höger finns köksdelen med arbetsbänkar och skåp i ek. Själva bänken där spisen finns integrerad svänger ut i rummet, vilket gör att den som lagar mat står vänd ut mot matbordet. Två barstolar finns mitt emot spisen. Hela köket inbjuder till umgänge – funktionellt var ledordet när köket planerades.

Bänken med spisen är vänd ut mot rummet, så man kan laga mat och umgås samtidigt.

– Vi har bott lite överallt i Örebro tidigare. Vårt förra hus låg i Mellringe. Det var ungefär lika stort som det här, om man räknade in källarvåningen utan fönster. Och där nere ville inte barnen bo. Så fick vi nys om den här tomten, berättar Magnus.

– Först tänkte vi att Hovsta låg för långt från stan. Fast det går snabbt att åka in. Här är det tyst och lugnt, alla känner alla och barnen på gatan var i samma ålder som våra, säger Anna.

Nu har de bott 15 år i sitt hus, som är ett Trivselhus i grunden. De har dock låtit rita om huset efter eget tycke och smak.

– Vi ville till exempel ta bort en av de bärande väggarna. Först sade byggchefen att det inte gick. Men så löste han det, säger Magnus.

Ett annat tecken på en ändring i ritningen är det inbyggda surroundsystemet, som är bakvänt. För egentligen skulle tv:n suttit på en vägg där soffan nu står. Men den väggen valdes bort när rören redan var dragna.

Stilen är avskalad, lite danskinspirerad utan för mycket prylar. Men det danskinspirerande bryts av med flera tavlor med New York-motiv, som är favoritstaden, och Buddhafigurer i olika storlekar och utföranden.

Buddhafigurer finns det lite varstans i familjen Pojens hus.

– Jag har Buddhaköpstopp nu, säger Anna, kastar en leende blick på Magnus och fortsätter:

– Jag gillar Buddha. Vad han står för och så gillar vi Thailand mycket. Flera av figurerna är köpta där, säger Anna.

Mitt i det stora sällskapsrummet finns en vitkalkad kamin från golv till tak. Den är utformad med glaspartier från två håll, så man kan se elden både när man sitter i tv-soffan, men också från det inglasade vinterbonade uterummet. Längs kaminens kortsidor finns vedklabbar upptravade i egendesignade vedställ, vilket blir en fin inredningsdetalj.

Den öppna spisen står mitt i rummet och är byggt så att elden syns från båda sidorna av rummet, både från tv-delen samt sällskapsdelen och även från det inglasade uterummet.

– Till vardags äter vi vid köksbordet, men varje helg äter vi i uterummet, säger Magnus medan vi går in dit. Här bryts den annars ljusa inredningen av med terracottafärgat klinkers. Svart matsalsgrupp, svarta krukor med stora palmliknande växter och svarta Buddhastatyer.

Hela ena glasväggen går att öppna, vilket suddar ut gränsen mellan ute och inne.

I det vinterbonade uterummet äts alla helgens måltider. – Här trivs växterna jättebra, berättar Anna.

Vi tar den träfärgade trappen upp till övervåningen och möts av en stor tavelvägg med familjebilder. Vi hamnar i ett tv-rum med dörrar till sovrummen, som alla har inbyggda garderober.

Badrummet är 15 år gammalt, men skulle kunna vara gjort i dag med sitt moderna grå kakel och klinkers. Ett halvcirkelformat fönster släpper in sol och i ena hörnet står ett bubbelbadkar. Två handfat är nedsänkta i den svarta bänken och en dörr till vänster leder till en bastu.

Badrummet på övervåningen är utrustat med bubbelbad. Till vänster, utanför bild, finns bastun.

– Jag har nyligen målat om fönsterkarmarna här inne. Det är kul att ändra lite och det är kul med inredning. Jag har målat om luckorna i tv-bänken svarta och ljusstakarna som står på den nyss också. Annars ändrar jag mest genom att köpa nya kuddar och överkast och sånt, säger Anna och Magnus inflikar:

– Vi har ganska lika smak, men det är Anna som står för inköpen.

Det är väl just när det gäller antalet Buddhafigurer som smaken skiljer sig åt, tänker jag.

Huset är ett trivselhus men Anna och Magnus Pojen ändrade lite i ritningen. Uterummets främre glaspartier kan öppnas helt.

Fakta

Bostaden: I grunden ett Trivselhus som ritats om efter familjens önskemål. Huset är 230 kvadratmeter stort fördelat på sex rum och kök, samt ett vinterbonat uterum. Huset ligger i Hovsta, Örebro och har stora fönster med mycket ljusinsläpp, öppna ytor och inbyggda garderober i samtliga sovrum.

Här bor: Familjen Pojen som består av Magnus, vd för McDonald's i Örebro, Anna, marknadsassistent på Mc Donalds, samt sönerna Adrian, 20 år och Isaac, snart 17 år. Dottern Miranda, 22, har flyttat hemifrån.

Sänggaveln i en av sönernas rum är gjord av plastfilm i industristil.

Tavelväggen med familjebilder möter besökarna när de kommer upp för trappan. Den fylls kontinuerligt på med flera tavlor.

Vita blommor i vit Klongvas på vitt bord i vitt hus. Ljust och fräscht.

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!

Annons