Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BIK avgjorde i förlängningen – med sex spelare på isen

BIK Karlskoga slog ut AIK i kampen om en plats i SHL-kvalet mot Rögle.
Men skulle målet ha godkänts?
På reprisbilderna syns det att BIK har sex utespelare på isen när Carl Berglund gör mål.

Annons

Det bjöds på ett sanslöst drama i den sista play off-matchen mellan BIK Karlskoga och AIK i Nobelhallen under måndagen.

Efter att BIK gått upp i ledning 2–0 påbörjade AIK en vild jakt på kvittering.

Med 37 sekunder kvar av tredje perioden reducerade Jonas Almtorp. När sju sekunder återstod kvitterade Mads Larsen och tog matchen till förlängning.

Där bjöds det på ett par heta chanser, men det var inte förrän knappt 17 minuter av den andra förlängningsperioden var spelad kom ett avgörande.

Det när BIK:s Carl Berglund skickade in 3–2 bakom Gasper Kroselj i AIK-målet.

Men skulle det ha godkänts?

På reprisbilderna syns det hur BIK har sex utespelare på isen när pucken går i mål, varav fem av dem är långt i från båset.

Vad säger då regelboken?

REGEL 88 – SPELARBYTEN UNDER SPEL – PLAYER CHANGES DURING GAMEACTIONI. Spelarbyten får ske när som helst under spel förutsatt att de bytande spelarna befinner sig i en tänkt zon om 1,5 meter ut från sargen i hela spelarbåsets längd, och att ingen av de i bytet deltagande spelarna deltar i spelet på något sätt.

II. Om den spelare som inträder i spelet lämnar zonen om 1,5 meter eller deltar i spelet innan den spelare som ska kliva av banan har minst en skridsko i spelarbåset, ska felande lag ådömas ett lagstraff p.g.a. för många spelare på isen.

III. Om någon spelare som deltar i ett spelarbyte spelar pucken, tar kontakt med en motståndare, eller på något annat sätt deltar i spelet, medan både den inträdande och den utgående spelaren befinner sig i zonen om 1,5 meter, ska felande lag ådömas ett lagstraff p.g.a. för många spelare på isen.

IV. Om spelarbyten genomförs under spel på så sätt att 1) de bytande spelarna är inom zonen om 1,5 meter och 2) ingen av de bytande spelarna deltar i spelet på något sätt, ska bytet vara tillåtet och ingen utvisning ska utdömas.

Mer läsning

Annons