Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Löwdahl: "Därför slutar jag"

Han var bedrövad efter bakslaget i Jönköping. Nu har Örebro Hockeys lagkapten och kulturchef Henrik Löwdahl tagit sitt beslut om framtiden.

- Jag har bestämt mig, och det är ett beslut som växt fram under en längre tid. Matchen i lördags var min sista som hockeyspelare, säger Henrik Löwdahl.

18 säsonger i A-laget, ÖIK första säsongen, sedan HC Örebro och Örebro Hockey. Som trotjänare och kulturbärare saknar Löwdahls karriär förmodligen motstycke.

Han var med som en viktig del av hela resan från division 1 till SHL.

- Jag trodde aldrig att jag skulle spela hockey till var var 35 år när vi låg och kämpade år efter år i ettan. Men så blev det, och jag är oerhört tacksam att ha fått uppleva den här resan. Det har varit en stor förmån att få vara med om så mycket, säger Löwdahl.

Beslutet är på inget vis taget i en hast.

- Nej, det är något som växt fram, och jag har haft det klart för mig en tid.

På vilka grunder?

- Flera olika. En del i beslutet är de skador jag haft de senaste två åren. Det har varit en höftskada, en höftkula, som legat och tryck i vissa rörelser, som gjort att jag till och från fått väldigt ont. Som knivar i ljumsktrakten. Det är alltså ingen muskelskada, det har blivit bättre av vila, men varit återkommande. Det är en del. Jag skulle säkert känna mig bättre efter att vila över sommaren, men mycket talar för att det ändå skulle komma tillbaka.

I vilken grad har det hämmat ditt spel den här säsongen?

- Det har varit väldigt frustrerande. Jag har haft ont och tvingat vila. Det har gjort att jag inte kunnat träna ordentligt heller, vilket lett in i en ond spiral. Det är lätt att bli en skugga av sig själv, och det är en jobbig situation.

- Jag har alltid sagt att jag inte vill spela för länge. Jag vill inte fortsätta om jag inte kan vara i närheten av min maxkapacitet. Och det är en annan orsak till att jag tar det här beslutet nu. Det är tid att släppa fram andra, yngre spelare, säger Henrik.

Så hur ser planerna för framtiden ut nu?

- Jag vet faktiskt inte. Jag har ingenting klart. Jag vill väldigt gärna jobba i klubben på ett eller annat sätt, om det finns något ledigt som passar mig. Jag har pratat lite löst med Pontus (Gustafsson, general manager) om det. Där kommer vi att prata vidare. Annars har jag en lärarexamen.

Vilken roll kan du tänka dig - tränare, sportchef?

- Jag skulle gärna jobba med spelarrekryteringar och den delen, men kan också tänka mig en tränarroll. Då tänker jag främst till en början i alla fall, på ungdoms- och juniorsidan. Jag är intresserad av utbildning och utveckling, och borde väl ha lite att bidra med.

Tränarutbildningar?

- Jag har några grundkurser, men det var ett tag sedan. Jag behöver komplettera en del, och det har jag tänkt att göra.

Det är en epok som, inte går i graven, men som tar slut. Henrik Löwdahl har varit synonym med Örebro Hockey under flera år. Blivit en symbol för klubben och dess själ.

Känslorna dagarna efter det som hände i Jönköing?

- Det är tungt, självklart är det så. Det blir viktigt för klubben att fortsätta arbetet med att etablera oss i SHL, mot att bli ett stabilt topp 6-lag. Förutsättningarna finns på många vis.

Känslan av att det nu är slutspelat?

- Det länns som ett riktigt beslut nu, men jag kommer säkert att sakna alltihop när nästa säsong närmar sig.

Annons
Annons
Annons