Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael Mogren

Annons

Närkefödde Mikael Mo-gren är en av de mest sensitiva och tänkande, välformulerande och bildade teologerna i den yngre generationwn. ”När änglar kraschlandar” är en liten tänkeskrift att ha i innerfickan för reflektion och eftertanke, utgiven av Västerås stift, där han nu verkar.

Den handlar om förbindelser mellan kultur, samhälle, kyrka och existensfrågorna som ligger under dem. Den handlar om religionskritik, om skulptören C Milles, om sameförfattaren A Fjellner, om judisk mystik, om Ellen Key med sin Skönhet åt alla, om den kinesiska konstnären Yuan Guan, et cetera. På sitt varsamma men ändå bestämda sätt antyder han en kyrklig tradition av kristen humanism – dialog med omgivande kulturer, social radikalitet och existentiella bråddjup. Det är den som bör prägla Svenska kyrkan i vår nya multikulturella situation.

I ett av avsnitten pekas på förbindelsen mellan Nationella fronten i Frankrike och dess bakgrund i antisemitismen och om hur Nathan och Anna Söderbloms erfarenheter av judehatet vid sekelskift 1800/1900 i Paris formade deras lojalitet med judendomen. En tradition som finns bevarad i Svenska kyrkan och som författaren anser vara en modell för hållningen i vår multireligiösa kultur.

Mogren återkommer till frågan: hur man ska kunna vara både känslig och kraftfull samtidigt? I denna mycket läsvärda skrift hjälper han oss att bearbeta det. Vad menas då med att änglar kraschlandar? Det är också något som författaren stimulerar oss att fundera över.

Annons
Annons
Annons