Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Nordic

Ta en nyckelharpa. Låt dess lite kärva ton omfamnas av en cellos varma. Lägg till sprött mandolinplock så har ni grundelementen i trion Nordics unika sound.

”Hommage” heter gruppens andra cd. Sedan debuten för tre år sedan har medlemmarna Erik Rydvall, Anders Löfgren och Magnus Zetterlund framgångsrikt turnerat i Sverige och Europa. I bagaget har de samlat på sig ett knippe låtar, mestadels eget material, som nu förädlats i studio.

Musiken är inte helt lätt att artbestämma – och det är väl själva hemligheten. Grunden är traditionell ”fiddlermusik” i nordisk, amerikansk-irländsk anda och många låtar har improvisatorisk karaktär. De byggs i långa flöden med mycket energi. Gärna med jazzigt, synkoperade anslag.

Jag gillar verkligen det här. Tre suveräna musiker har hittat en egen spännande väg – och de bjuder på överraskningar med glimten i ögat. I en av låtarna används till exempel basgången från Michael Jacksons ”Billy Jean”! Andra godingar är den skönt svängiga covern på banjolegendaren Béla Flecks ”The Lochs of Dread”, och Zetterlunds näpna mandolinstycke ”Minons vals”.

Annons
Annons
Annons