Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Stort konstverk ska tejpas på Slottet

Denna gång ska inte en stor kanin stjäla all uppmärksamhet. Årets Open art kommer att innehålla fyra större verk på olika platser i staden. Det mest spektakulära blir en gigantisk synaps av genomskinlig tejp som spänns över vattnet vid slottet.

En 16 meter lång tejpinstallation av Numen/For use på Federation square i Melbourne, 2011

Det österrikisk-kroatiska konstnärskollektivet Numen/For use består av Christoph Katzler, Nikola Radeljkovic och Sven Jonke. Trion bygger platsspecifika installationer av nät eller tejp, både utom- och inomhus, ofta så att man kan klättra omkring inuti verkens vindlande gångar.

– De vill bygga en gigantisk synaps mellan trädäcket och slottet. Ur säkerhetssynpunkt kan allmänheten nog inte klättra i just den här. Men man kanske kan arrangera något enskilt event med någon som befinner sig inuti, säger festivalarrangören Mats Nilsson.

Hur stor blir den?– Dubbelt så stor som den gula kaninen.

Hur ska det gå till?– Det som återstår att lösa är dels förhandlingar med Statens fastighetsverk om att tejpa i själva slottet. Går inte det får man väl fästa i några stolpar som man ställer framför fasaden. Dels själva genomförandet. Men man kan i det närmaste torrlägga det området av Svartån under byggtiden. Christoph har varit här och rekognoscerat. Det ska gå att lösa, säger Mats Nilsson.

Andra stora verk

Två andra konstnärer som är klara och som kommer att bidra med varsitt större verk på Open art är dels streetartisten Peter Gibson från Montreal, Canada, mer känd som ”Roadsworth”, som gör stora målningar på väggar, gator och torg, ofta med en humoristisk touch. Dels den mexikanska muralmålaren Sego Y Obval som är känd för sina stora fantasifulla djur.

– Den fjärde ”kaninen” är ännu inte helt spikad. Jag får återkomma om den.

Slagit rekord

Inför årets konstbiennal i Örebro har ansökningarna från konstnärer som vill vara med slagit rekord och mer än fördubblats. För två år sedan ansökte knappt 150. I år har det kommit in över 300 stycken. Just nu pågår en gallring av ansökningarna. 15 mars är det tänkt att konstnärerna ska få besked. Det är många olika faktorer som avgör vilka som kommer med.

– Vi måste ta hänsyn till en massa saker. Väder och vind och klimatet till exempel. Någon som har virkat ett stort verk, eller gjort något av tyg är svårt att ha med. Visserligen finns det en del plats inomhus i gallerior och så, men det mesta sker ute i det fria, säger Mats Nilsson.

I Youtube-klippet syns några av Numens tidigare konstverk. Här kan man läsa mer om Numen.

Med hjälp av bred tejp har konstnärsgruppen Numen/For Use byggt upp jättelika 'kokonger' i Färgfabriken i Stockholmsförorten Liljeholmen. Besökarna bjuds in att klättra omkring i gångarna. Det gått åt 27500 meter tejp. Konstnären Sven Jonke provligger.

Det här är Open art

Open art arrangeras vartannat år (konstbiennal) i Örebro. I år blir fjärde gången konstnärer från Sverige och andra delar av världen förvandlar Örebros stadskärna till en konstutställning.

Nytt för i år är Open art academy, ett internationellt konstsymposium, fyra veckor 19 maj – 18 juni, med fokus på att skapa konst på Länsmuseet och i parken runt Örebro slott. Symposiet omfattar även presentationer och föreläsningar av konstnärer.

Open art 2011, blev uppmärksammat i medier världen över, främst på grund av den holländska konstnären Florentijn Hofmans stora gula kanin på Stortorget.

Annons
Annons
Annons