Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

"Grekiska köket är missförstått"

Hennes mission är glasklar. I tider när det forna hemlandet rasar ekonomiskt vill Alexandra Pascalidou rädda maten.
– Det måste få upprättelse.

Alexandra Pascalidou är blek, blankögd och trött. En efterhängsen förkylning plågar henne, och orken går på reservtanken. Men fem minuter senare steppar hon ut från badrummet, snyggmejkad i färgstark liten Sonya Rykiel-klänning och skyhöga lila pumps. Beredd att brotta ner några auberginer i stekpannan.

Det är på eller av som gäller. Ordet ”nollställd” finns inte på Alexandra Pascalidous världskarta. Det gör däremot Grekland. Hennes senaste bok Min stora feta grekiska kokbok (Bonnier Fakta) är hennes sätt att erbjuda revansch för den grekiska matkulturen – och en hyllning till kvinnorna bakom den.

– Det är trots allt kvinnorna som lagat nästan all mat och sett till att matarvet levt vidare. När jag var yngre ville jag inte ens laga mat, jag såg det som en kvinnofälla. Men jag kunde ju inte att åka hem till morsan i Rinkeby varje gång jag ville äta god grekisk mat. Jag blev tvungen att lära mig.

Numera lagar hon helst av allt mat till sin egen dotter, Melina som nyss fyllt två år.

– Grekisk mat är faktiskt perfekt för småbarnsföräldrar. Det går så snabbt och är så enkelt, samtidigt som det känns nyttigt.

Alexandra lider verkligen av svenska folkets vanföreställningar om den grekiska maten.

– De flesta har bara smakat trist souvlaki och någon oljig moussaka. Det är så sorgligt. Jag vill visa hur mycket gott det finns som svenskar inte känner till.

Men boken rymmer mer än recept. Det är en välskriven och engagerande historia om Alexandra Pascalidous bakgrund och rötter, ovanligt politisk för att klassas som kokbok.

En upprörd knuten näve kryddad med färska örter, olivolja och flammande nationalism.

– Man skulle kunna säga att det är min klassresa i köket. Från en rumänsk tvättstuga till Nobelmiddagen – som by the way hade jättetråkig mat. Jag blev sååå besviken!

Vi enas över lökhack och lammfärs att familjemiddagar hemma är den sanna kokkonsten där hjärtat får styra. För Alexandra smaksätter lika mycket med minnen som med kryddor när hon står vid spisen.

– Mat är minnen. Så är det ju, bara. Både roliga och sorgliga.

Annons
Annons
Annons