Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftpaj

Annons

8 portioner

Till degen:

3 dl vetemjöl

125 g smör

3 msk kallt vatten

Till fyllningen:

1 paket djupfrysta kräftor

500 g oskalade räkor

3 tomater

1 purjolök

1 dl hackad dill

2 dl grädde

5 stora ägg

salt och peppar

1 broccolistånd

smör

Skala kräftor och räkor. Kör samman mjöl och smör i matberedare. När blandningen börjar gryna sin tillsätts vatten. Tippa upp degen på arbetsbänken och ta ett par snabba tag så degen går ihop. Lägg degen svalt en stund.

Strimla purjolöken och smörfräs den lätt i kastrull. Ge broccolin ett uppkok och skär bort den grövsta stammen.

Kavla ut degen och klä en pajform med löstagbar kant. Låt degen hänga över kanterna så kryper den inte ner vid förgräddningen. Sätt in det tomma pajskalet i 225 graders ugn och förgrädda det cirka 7-8 minuter.

Vispa samman ägg, grädde och dill. Krydda lätt med salt och peppar. Fyll pajskalet med skaldjur, broccoli och purjolök. Toppa med tomatskivor och slå på äggblandningen. Grädda pajen cirka 25 minuter i 225 graders ugn. Kontrollera att fyllningen stannat innan pajen tas ur ugnen för gott. Pajen serveras ljummen eller kall med blandad grönsallad till. (TT Spektra)

Viktigt!

Kokar man ny lag till kräftorna ska krondillen tas bort innan lagen ställs att kallna. Ta ny krondill, tinade kräftor och slå på den helt kalla lagen. Om urkokt krondill får ligga kvar blir lagen besk.

Annons
Annons