Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryddig plommonchutney

Annons

0 portioner

1 kg plommon

2 syrliga äpplen

3 gula lökar

100 g russin

2 dl strösocker

1 ¾ dl inläggningsättika (6%)

1 krm malen kryddpeppar

1 krm cayennepeppar

1 krm malen ingefära

1 krm malen kanel

2 tsk salt

Skålla plommonen i kokande vatten, dra av skalet och ta bort kärnan. Lägg dem i en gryta. Kärna ur äpplena, de behöver inte skalas. Skala löken. Mixa äpple och lök till ett grovt mos och häll i grytan. Tillsätt övriga ingredienser och rör om.

Koka såsen på svag värme utan lock tills den tjocknar. Ta grytan från värmen och skumma. Häll chutneyn på rena, varma burkar och förslut väl. Förvara svalt.

Torkade äppelringar

Ta ur kärnhuset och skala äpplena. Skär dem i tunna ringar tvärs över. Lägg ringarna på en torkolla eller häng upp dem på pinnar eller snöre.

Låt äpplena torka på torrt och luftigt ställe tills de är mjuka, bruna och böjliga som läder. Förvara torkade äpplen i burkar med lock eller i plastpåsar. En torkolla består av ett finmaskigt nät eller spjälor fastsatt på en träram.

Annons
Annons