Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risotto alla cardinale Kardinalröd tomatrisotto

Annons

4 portioner

45 minuter.

En härlig vegetarisk rätt som blir kanon med bra kvalitetstomater på burk.

1 burk (400 g) cocktailtomater av bra kvalité

1-2 l grönsaksbuljong

1 liten gul lök eller två schalottenlökar

2 msk olivolja

50 g smör

3 dl risottoris, carnaroli eller arborio

1 1/2 dl rött eller torrt vitt vin

1 kruka färsk basilika

1 liten knippa bladpersilja

100 g färskriven parmesan

salt

nymalen svartpeppar

Börja med grönsaksbuljongen och håll den sjudande. Skala och hacka löken riktigt fint.

Hetta upp olivolja och hälften av smöret. Fräs löken försiktigt tills den blir mjuk, glansig och genomskinlig. Tillsätt riset och låt fräsa med tills riskornen blir lite glansiga. Slå på hälften av vinet och låt koka in.

Häll på så mycket buljong att det täcker, sänk värmen och låt sjuda under ständig omrörning tills all buljong sugits upp. Tillsätt sedan en kopp i taget, efter cirka tio minuter häller du i hela tomatburken (med spad) och resten av vinet. Fortsätt sedan tillsätta lite buljong i taget tills riset blir färdigt men fortfarande har lite tuggmotstånd. Konsistensen ska vara som en lös gröt.

Tillsätt resten av smöret, rivna basilikablad, grovhackad persilja, färskriven parmesan, salt och nymalen svartpeppar. Rör om kraftigt och låt vila några minuter inför serveringen.

Annons
Annons