Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smarriga smårätter till påsk

Påsken är som gjord för smarriga smårätter. Blanda och ge efter tycke och smak. Vi bjuder på lättlagade tips i det mindre formatet.

Annons

Det fanns en tid när påsken stod för lidande och allvar. När långfredagen var den dystraste dagen på året och inga onödiga sysslor tilläts.

I dag har vi en annan syn på påsken. Det är tid för fest och glädje. Mat och godis. Umgänge och delikatesser. I vårt avkristnade samhälle kanske inte riktigt alla kopplar påskfirandet till Jesus lidande och uppståndelse, även om undertonerna finns där.

Eftersom påsken infaller efter fastan har det dock alltid funnits en lust att unna sig det lilla extra efter en tuff tid av avhållsamhet. Även i det fattiga bondesamhället kunde man tänka sig att äta av gårdens egna ägg, vilket ansågs som en otrolig lyx. Det var också ett av få tillfällen då man faktiskt åt kött.

Okomplicerat

Med åren har ätandet blivit ett sätt att fira. Men för den sakens skull behöver man inte slå knut på sig själv och stå och laga mat i tre dygn i förväg.

Jag skulle vilja slå ett slag för smårätterna. Bulla upp påskbordet med lättlagade godsaker och trivseln kommer som ett brev på posten. Alla hittar något de gillar och maten blir ett givet samtalsämne.

[email protected]

Mia Gahne/TT

Annons
Annons
Annons