Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De pratar jämställdhet på Slottet

Bristen på jämställdhet i arbetslivet stod i fokus på Örebro slott på torsdagen. Då fick länet nämligen besök av regeringens delegation för jämställdhet i arbetslivet.

Annons
JA-delegationens ordförande Mikael Sjöberg.

I går inledde regeringens delegation för jämställdhet i arbetslivet, JA-delegationen, en rundabords-turné i landet med Örebro län som start. Landshövding Rose-Marie Frebran, Arbetsförmedlingens Henrik Glamsjö, Örebro universitets Mats Lundmark, kommunchef Christer Lenke, länsstyrelsens särskilt sakkunnig i jämställdhetsfrågor Kerstin Lilje och Regionförbundet Örebros Pia Norstedt var några av dem som fick prata om hur arbetslivet ska bli mer jämställt.

– Hösten 2011 tillsatte regeringen delegationen, berättar Mikael Sjöberg, ordförande för delegationen och generaldirektör vid Arbetsmiljöverket. Det tog nästan ett år innan vi fått ihop delegationens ledamöter, men under den tiden påbörjade sekretariatet arbetet med att samla in kunskap.

Uppdraget från regeringen är nämligen att sammanställa och tillgängliggöra kunskap om kvinnors och mäns olika villkort och möjligheter samt om de förhållanden som utgör grund för skillnaderna. Dessutom ingår i uppdraget att stimulera till debatt och att lämna förslag på insatser för ökad jämställdhet. 24 oktober nästa år ska uppdraget redovisas för regeringen.

Turnén i landet hoppas Mikael Sjöberg ska ge en bild av skillnader och likheter mellan regioner.

– Dessutom blir samtalen ett sätt att tvinga i gång en diskussion ute landet, säger han.

Löneskillnader mellan kvinnor och män är ett stort jämställdhetsproblem i arbetslivet, men i kommittédirektivet för delegationen betonar regeringen att lönebildning är något som arbetsmarknadens parter ska sköta, inte politikerna. Bakbinder inte det er i ert arbete?

– Jo, visst kan det begränsa våra befogenheter, men genom att vi i delegationen har ledamöter från arbetsmarknaden ser vi en möjlighet till att påverka och föra ett resonemang, säger Mikael Sjöberg. Vi har en ovanligt hög nivå på de olika partsföreträdarna.

Kerstin Lilje, efter många år som sakkunnig i jämställdhetsfrågor i Örebro län, vad behöver åtgärdas för att få ett mer jämställt arbetsliv och som du vill ge som medskick till JA-delegationen?

– Åtgärder för att göra det möjligt att kunna försörja sig. Det vill säga problemet med alla ofrivilligt deltidsarbetslösa. Något som får stora konsekvenser, inte minst i ohälsotal, svarar Kerstin Lilje. Och åtgärder för att förändra uppdelningen i yrkesval för flickor och pojkar. Det är så uppdelat i dag hur de väljer och många utbildar sig helt fel.

JA-delegationen

Mikael Sjöberg - ordförande och generaldirektör vid Arbetsmiljöverket

Lena Abrahamsson - professor i arbetsvetenskap vid Luleå Tekniska Universitet

Ann-Christine Elken - Proffice AB

Lena Granqvist - biträdande samhällspolitisk chef på Saco

Fredrik Hillelson - Novare Human Capital

Anders Knape - ordförande för Sveriges kommuner och landsting

Peter Munck af Rosenschöld - HR-chef på ICA Sverige AB

Annika Strandhäll - ordförande Vision

Elisabeth Thand Ringqvist - VD för Företagarna

Karl-Petter Thorwaldsson - ordförande Landsorganisationen

Charlotta Undén - Vergenta AB

Christer Ågren - vice VD Svenskt Näringsliv

Annons

Mer läsning

Annons