Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgens biofilmer i Örebro med Anders Jakobson

Pingviner, kostymdrama, skräck och krig. NA:s biokrönikör tipsar om kommande biofilmer.

Annons

Anders Jakobson, biokrönikör för NA kultur & nöje.

Den här fredagen har tre vitt skilda filmer premiär vid Filmstaden i Örebro. Det är en isande thriller, ett romantiskt kostymdrama och en familjeanpassad naturdokumentär.

Vi kan börja med den sistnämnda. För tolv år sedan kunde vi se ”Pingvinresan” – en gullig, spännande och fascinerande inblick i kejsarpingvinernas häckningsprocess, med långa vandringar över Antarktis och ritualer mellan hanarna och honorna.

Nu är det dags igen – ”Pingvinresan 2” skildrar en ung pingvins första resa på egen hand. Regissören Luc Jacquet har tagit hjälp av ubåtar och drönare för att vi som tittare ska komma ännu närmare djuren och spektakulära bilder är att vänta.

Thrillern ”Wish upon” är kanske mer av en skräckhistoria där en 17-årig flicka får en speldosa som kan uppfylla alla ens önskningar – men för en blodig kostnad. Filmen, regisserad av John R. Leonetti (”Annabelle”), låter inte vidare värst originell i mina öron, men kan förhoppningsvis skapa en del rysningar i biomörkret.

Kostymdramat ”Tulpanfeber” stoltserar med vår Oscarvinnande Alicia Vikander i huvudrollen då hon tillsammans med den alltid stabila Christoph Waltz spelar ett välbärgat par som lever gott under tulpanmanin i 1600-talets Amsterdam. En ung konstnär (Dane DeHaan) anställs för att måla ett porträtt av paret men faller för den unga frun och det får givetvis konsekvenser.

Alicia Vikander är aktuell i kostym- och triangeldramat

I vanlig ordning har vi även en premiär onsdag nästa vecka också, och den här gången handlar det om krigsdramat ”Dunkirk” skrivet och regisserat av Christopher Nolan. Nolan låg bakom den högklassiga Batman-trilogin med Christian Bale men varvade varje superhjältefilm med udda och spännande alster som ”The Prestige”, ”Inception” och ”Interstellar”.

Till skillnad från de nämnda filmerna är ”Dunkirk” verklighetsbaserad och handlar om när brittiska och allierade soldater omringades av fientliga trupper på stranden vid Dunkerque under andra världskriget.

Nolan har uteslutande använt sig av stora filmformat i delar av sina filmer och om man vill få en extraordinär upplevelse får man bege sig till Rigoletto i Stockholm, Bergakungen i Göteborg eller Royal i Malmö som är tre av de få biografer i världen som kan visa film i 70mm-format.

I Örebro får vi nöja oss med den vanliga versionen vilken sannolikt är imponerande nog.

Mer läsning

Annons