Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Storbacka om Springare-inläggen: "En förenklad bild som spär på myten om systemkollaps"

Artikel 16 av 50
Peter Springares inlägg på Facebook
Visa alla artiklar

Annons

Vad är sant? Människor får arga brev och hot när de ifrågasätter den Sverigebild som SD sprider. Att återge fakta och problematisera bilden är att mörka sanningen menar arga män som skrivit till mig. Vilken bild är då sann? Att BRÅ rapporterat i decennier om utlandsfödda i brottsstatistiken och att det diskuterats öppet genom åren är ett faktum. Att sjukvården inte är ett inferno som Peter Springare påstår utan faktiskt tillhör en av världens mest utvecklade är sant. World Economic Forum säger om Sverige att jämställdheten utvecklas, företagsklimatet är i topp, det är ett bra land att bli äldre i, språkkunskaper och innovationsförmåga prisas. Och det är ett bra land för barnfamiljer. OECD rapporterade nyss att Sverige är den snabbast växande ekonomin i världen men har också de snabbast växande klyftorna mätt från 90-talet till nu. Det är också sant att regeringen sänker skatten för de fattigaste pensionärerna och att till exempel de över 85 år får avgiftsfri öppenvård från och med 1 januari 2017.

Peter Springares förenklade bild av polisen och samhället kan undergräva förtroendet bland allmänheten och spä på myten om systemkollaps.

Andra faktum är att det dödliga våldet ökat alarmerande senaste tiden. Det är ofta gängrelaterat och drabbar i hög grad människor i socioekonomiskt svaga områden där polisen jobbar under utsatta förhållanden. Det är också sant att sett över tid, trots en större befolkning så har brottsligheten legat konstant fram till nyligen. För ett par år sedan skedde ett trendbrott, dels med det eskalerande skjutandet, dels ökningen av ekonomisk brottslighet och bedrägeri. Det är också sant att Polisregion Bergslagen vänt trenden och levererade 2016 fler ärenden vidare till åklagare än 2015. Samma utveckling ser vi i fler regioner men inte ännu i storstadsregionerna. Narkotika- och tillgreppsbrott överlämnat till åklagare ligger på ungefär samma nivåer i Polisregion Bergslagen med en marginell minskning sedan 2011. Det visar på en komplex bild. Peter Springares förenklade bild av polisen och samhället kan undergräva förtroendet bland allmänheten och spä på myten om systemkollaps vilket vore mycket olyckligt, inte minst för att det är fel och gynnar extremism. Tvärtom gör polisen nu ett stort arbete ihop med landets kommuner med gemensamma beskrivningar om särskilda lokala problem vilket än mer ökar pricksäkerheten i polisens arbete.

Det står var och en fritt att tycka men också att säga emot. Forskningen visar inget samband mellan hudfärg eller religion och brottslighet utan sambandet handlar om andra faktorer. Därför behöver vi göra rätt insatser. Region Örebro län har till exempel inlett samtal med polisen om förebyggande arbete. Det görs också satsningar för att ungdomar ska klara gymnasiet som till exempel #jagmed. Utbildning i samverkan med arbetslivet är en framgångsfaktor. Under alliansregeringen halverades i stället vuxenutbildningen och cirka 30 000 högskoleplatser försvann. Det håller nu på att återställas för att det är nödvändigt för tillväxten och välfärden.

De levde i getto, luktade illa, stal och lärde sig inte engelska.

Svenskar var längst ned på samhällstegen i S:t Paul, Michigan i slutet av 1800-talet. De levde i getto, luktade illa, stal och lärde sig inte engelska. Det gällde självklart långt ifrån alla men människor då som nu är snabba att generalisera. Författaren Ola Larsmo är hatad av så kallade Sverigevänner för berättelsen i sin bok Swede Hollow om dessa svenska invandrare. När invandring påstås vara ett hot måste man i anständighetens namn också få visa att invandringen har varit avgörande för industrins uppbyggnad och utvecklingen av välfärden. Människor med utländsk bakgrund är en värdefull del av Sverige.

Avpixlat startat av SD med grund i nazismen talar om systemkollaps vilket göder våldsbejakande extremism. SD har lovat att i sinom tid tysta media. Det borde oroa framförallt Moderaterna när de nu inleder samtal med dem, ett parti som påstår att muslimer är ett hot mot Sverige, och ett parti med företrädare som på allvar menar att till exempel judar och samer inte kan vara svenskar.

Det utvecklar inte Sverige.

Till er, Kinberg-Batra, Svantesson och Tobé - ni säger ofta att Sverige är på fel väg – bidra inte till det.

TV: Peter Springare bryter tystnaden efter Facebook-inlägg

Läs också:

Peter Springare höll sitt löfte – publicerar nya uppgifter på Facebook

[+] Han grundade Springares stödgrupp – nu har den 150 000 medlemmar: "Något slags rekord på Facebook"

[+] Polischef: "Vi har fortsatt förtroende för Springare"

Kända polisprofilen från Örebro anmäls efter hätskt inlägg på Facebook

[+] Yttrandefrihetsexpert försvarar Peter Springare: ”Han borde inte anmälas”

Efter Facebookinlägget – självklart för NA att namnge Springare

Springare svarar GW: "Nej, jag behöver inte hålla käften om brotten på mitt skrivbord

Så kommenterar rikspolischefen Peter Springares utspel på Facebook

► Alla artiklar på na.se om Peter Springare hittar du här.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Alla artiklar i
Peter Springares inlägg på Facebook