Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsumera smart – minska örebroarnas miljöskuld

Annons

Lagom till påsken passerar vi den dag när den genomsnittlige örebroaren förbrukat sin andel av världens naturresurser. Örebroaren konsumerar nämligen tre gånger så mycket resurser som naturen klarar av att producera på ett år. Med andra ord förbrukas årsbudgeten på knappt 100 dagar.

Det är som att hela årets lön spenderats redan i april, men alla räkningar fram till årsskiftet finns kvar att betala. Miljöpåverkan är dock svårare att se än pengarna på kontot. Det är inte alltid vi förstår att vi lånar av barnbarnen och deras barnbarn för att klara sommaren. Inte heller att vi behöver ta SMS-lån av kommande generationer för att klara hösten och att ha råd med julhandeln.

Den dag då årskvoten av världens samlade resurser förbrukats - Den ekologiska skuldens dag, eller på engelska Earth Overshoot Day - inträffar allt tidigare. År 1995 inträffade dagen den 21 november, tio år senare år 2005 har årsbudgeten slut redan 20 oktober. År 2015 inträffade den redan den 13 augusti. Denna negativa utveckling är ett tecken på den miljöskuld vi samlat på oss med vår konsumtion. Att vi örebroare köper mer prylar och tar mer av jordens resurser i anspråk än världens fattiga är anledningen till att vi gör av med vår andel snabbare än den genomsnittliga världsmedborgaren.

Men denna skuldfälla kan vi ta oss ur. De allra flesta av oss vill göra rätt, och bidra till en bättre miljö. Men det måste vara enkelt, då vardagen kräver mycket av oss. Vägen framåt är att det blir smidigare att dela på saker än att äga egna, och att reparera eller köpa begagnat istället för att köpa nytt.

Det sägs att en borrmaskin används i genomsnitt 15 minuter under hela sin livslängd. De flesta privatbilar står parkerade mer än 90 procent av tiden. De flesta hushåll äger förutom en skruvdragare och bil även saker som gräsklippare och symaskin. Trots att prylarna används sällan är det många som köper en egen istället för att låna eller dela med andra. För att öka delandet vill miljöpartiet främja skapandet av fler bilpooler, öka samåkningen, införa ett lånecykelsystem och starta ett fritidsbank där barn och unga kan låna sportutrustning. I regeringen har Miljöpartiet verkat för att sänka momsen på reparationer så att det blir billigare att gå till skräddaren, skomakaren eller att laga något hos en annan hantverkare.

Regeringens utredning för att främja en cirkulär ekonomi har föreslagit att ett hyberavdrag (Hyra-begagnat-reparation) införs för att stimulera hushållen att reparera, hyra och sälja vidare konsumentprodukter. Precis som rot- och rutavdragen ges en skattereduktion på 50 procent av tjänsternas arbetskostnad vid reparation, köp av tjänst för att sälja något begagnat eller när man hyr prylar.

Miljöpartiet vill även verka för att fler kollektivhus byggs där de boende gemensamt kan nyttja gästrum, festlokal, verkstad, förråd och bilpool. Vi ser även ett värde i att fler kontorshotell för småföretag skapas, för att stötta nyföretagare och att öka samutnyttjande då många kontorsrum står tomma stora delar av tiden. Att gå från att äga till att dela kan göra Örebroarnas vardag både enklare och smartare samtidigt som vi tillsammans minskar vår miljöskuld.

Sara Richert (MP)kommunalråd i Örebro kommun för Miljöpartiet de gröna Niclas Persson (MP)kommunalråd i Örebro kommun för Miljöpartiet de gröna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons