Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om Nadia Murad berör, agera!

Annons

FLyktinguppgörelse. Statsminister Stefan Löfven (S) svarar på frågor kring den senaste flyktinguppgörslsen mellan EU och Turkiet. Arkivfoto:Tomas Oneborg/SVD/TT

Nadia Murad berör. Hon är yazidier från Irak och har hållits i fångenskap av IS. Hon kan berätta sin historia eftersom hon klarade av att fly – och flögs till Tyskland. Den hjälp till svårt torterade som finns på plats är otillräcklig och att stanna i närområdet, i en hotfull situation, är ohållbart. Traumatiserade irakiska kvinnor har därför i samarbete med Kurdistans regionala regering flugits till Tyskland. I april 2015 hämtades de första av planerat tusen.

Nadia har talat inför FN:s säkerhetsråd och nominerats till Nobels fredspris. Hon besökte Sverige och träffade ministrarna Wallström, Lövin och Regnér. Till Sveriges Radio sa hon: ”Miljontals människor är på flykt från sina egna hem, de kan inte återvända i dag”. Hon nämnde andra yazidiska kvinnor som drunknat i Medelhavet på flykt.

Wallström twittrade att det var en ära att få träffa Murad. Hos oppositionen var Björklund berörd och Bush Thor tyckte mötet var gripande.

Nadia skulle inte kunnat komma till Sverige – våra gränskontroller hade stoppat henne. Wallström hade inte fått äran att möta henne utan en tillfällig tysk laglig väg. Hade Nadia i stället kommit hit så, hade hon snart hänvisats till det nya avtalet med Turkiet och skickats dit. EU ska senare vidarebosätta några syriska flyktingar därifrån, men ingen talar om irakier. Bara syrier godkänns som flyktingar nu. Nadias flyktskäl är underkända. Nämnde Wallström det?

Om Nadia kommit till Sverige hade hennes ork att vittna trots traumatisering inte lyfts som gripande. Det flyktingpolitiska lagförslaget som är ute på remiss slår tvärtom mot krigsskadade. Bara den friske som kan arbeta kan få permanent uppehållstillstånd, inte de som behöver trygghet för att läka.

Naida hade tur som kom till Tyskland, som visserligen ger tillfälliga uppehållstillstånd, men där de övergår i permanenta om inget händer. Hon kommer inte behöva leva i skräck för omprövning och utvisning varje år, som hennes medsystrar här. Har Nadia släkt i livet? Om hon bett Margot Wallström om hjälp att återförenas med familj IS slitit ifrån henne – hade Wallström då stolt berättat att regeringen kommer göra nästan all familjeåterförening omöjlig?

Nadia Murad är en individ som berör, snarare än en siffra i statistiken över ovälkomna flyktingar. Men hon är faktiskt en av siffrorna. Nadia är inte ovanlig. Andra flyktingar har liknande och värre upplevelser. De söker inga fredsprisnomineringar – det gör inte Nadia heller. Hon säger: ”Öppna era gränser, vi är offer för folkmord och vi har rätt att söka en säker plats där vår värdighet respekteras”. Men EU planerar att sluta ge skydd åt dem som kommer, att i stället sända krigssargade människor till Turkiet som många av dem redan flytt – ett land där de inte får asyl, saknar rättigheter, med läger i krigets närområde – ett land som har utvisningar till krig på sitt samvete.

I EU och Sverige fattas nu beslut som är motsatsen till lagliga vägar för att undvika smugglare, respekterad asylrätt, säkerhet och värdighet – det Nadia ber om. Om Nadia Murad berör, agera!

Frida Johansson Metso Psykolog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons