Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiska partier behövs i Svenska kyrkan

Annons

Det är kyrkoval i höst, det vill säga val till beslutande politiska församlingar i Svenska kyrkan.Det stundande valet har lett till en del debatt på NA:s debattsidor. Det är bra. Tyvärr har debatten handlat mer om hur Svenska kyrkans medlemsinflytande bör se ut, än om vad de olika nomineringsgrupperna i valet faktiskt tycker.

Jag är själv kandidat för nomineringsgruppen Borgerligt Alternativ. Detta är en liberalkonservativ grupp som vill ha en god hushållning med Svenska kyrkans resurser och låg kyrkoavgift. Inom rikspolitiken motsvaras Borgerligt Alternativ av Moderaterna.

Borgerligt Alternativ och Moderaterna är två från varandra fullt fristående organisationer, även om många personer är medlemmar i båda två.

Valet till Svenska kyrkans beslutande församlingar påverkar de flesta människor i Sverige. Den 31 december 2016 var 6 116 480 personer medlemmar i Svenska kyrkan. Det är 61,2 procent av befolkningen. Alla medlemmar med förvärvsinkomst betalar också medlemsavgift till Svenska kyrkan.

När det är så många medlemmar i ett samfund, är det naturligt att medlemmarnas inflytande inte kan ske i form av direktdemokrati av den typ som föreningar ofta har på årsmöten. Svenska kyrkan har i stället valt en representativ demokrati. Det innebär att det finns beslutande församlingar där valda representanter för medlemmarna fattar de avgörande besluten om kyrkans ekonomi och liknande. I en representativ demokrati behövs partier. Dessa kallas nomineringsgrupper i Svenska kyrkan.

Debatten om hur medlemsinflytandet bör se ut, har fokuserat på att det är fel att vissa politiska partier som ställer upp i val till Sveriges riksdag och till region-/landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige runt om i landet också ställer upp som nomineringsgrupper i Svenska kyrkan. Så långt kan jag hålla med om kritiken. Jag var själv en av de medlemmar i Moderaterna som arbetade för att Moderaterna skulle lämna Svenska kyrkan, vilket partiet också gjorde inför valet 2013. Nu är jag kandidat för Borgerligt Alternativ.

Partier som ställer upp i statens och kommunernas val bör inte också ställa upp i Svenska kyrkans val. Däremot behöver den representativa demokratin i Svenska kyrkan ha partier, det vi kallar nomineringsgrupper. Dessa behöver ha en tydlig ideologisk linje. Med en tydlig ideologisk linje för nomineringsgrupperna kan även alla de medlemmar som inte är särskilt bevandrade i Svenska kyrkans organisation veta vad de kan rösta på.

Borgerligt Alternativ har en tydlig liberalkonservativ ideologisk linje. Alla medlemmar i Svenska kyrkan som vill ha god hushållning med kyrkans resurser och låg kyrkoavgift bör rösta på Borgerligt Alternativ.

Daniel Granqvist

Borgerligt Alternativ, kandidat till stiftsfullmäktige och kyrkomötet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons