Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Död hand över skogen

Annons

”Ursäkta röran, vi bygger om”. Det skrev ”Död hand” som rubrik på sin förklaring till att de släppte ner en banner på Skogsstyrelsens lokalkontor. En ridå drogs ner över en myndighet som tappat all trovärdighet med den nyss beslutade pausen av nyckelbiotopsinventeringar i hela nordvästra Sverige. Beslutet hejas på av skogsnäringen men förargar miljörörelsen och förbryllar andra statliga myndigheter.

Naturvårdsverket var helt ovetande om beslutet och Länsstyrelsen i Norrbotten kallar beslutet märkligt. I förklaringen så stod också att den här ekoexorcismen inte är riktad mot de enskilda tjänstemännen utan mot generaldirektören Herman Sundqvist som måste avgå om myndigheten ska få tillbaka något förtroende.

”Död hand” är ett ofta återkommande nedlåtande epitet som läggs på naturvården av industrin när skyddsvärd skog stoppas från avverkning.

Av olika anledningar så blev aktionen gjord anonymt, den anonyma känslan är den man känner när skogsmaskinerna rullar in i sin favoritskog. För vem ska du vända dig till när du ser avverkningssnitslarna hänga i träden och du vet att det snart kommer bli ett kalhygge där.

Skogen är inte bara framtida pappersmassa, den är också rekreation, naturupplevelser och biologisk mångfald. Vi hade en statlig myndighet som skulle ta tillvara de intressena också och inte bara industrins.

Just nu ser det mörkare ut än någonsin på den fronten. När maskinerna dundrar in, så läggs den riktiga döda handen på skogen, och du får vända dig någon annanstans.

”Död hand”Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons