Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anderssons nonchalans kommer att påverka Nordeakunden i Örebro

Annons

Är finansminister Magdalena Andersson glad över Nordeas flytt?

Storbanken Nordea har tidigare protesterat mot höjda bankavgifter och nu uppger SvD att de flyttar sitt högkvarter från Sverige till Finland. Vad innebär flytten för Nordeakunden i Örebro? En fördel om du frågar finansminister Magdalena Andersson (s): "Om de lägger huvudkontoret i ett annat land minskar risken för svenska skattebetalare den dagen det blir en krasch."

Vad innebär flytten för Nordeakunden i Örebro?

För småspararen kommer det inte betyda något i praktiken. Men på sikt är flytten och Magdalena Anderssons nonchalanta retorik farlig. Sverige tjänar på att internationella företag och banker som Nordea har sitt högkvarter i landet. Det ger arbetstillfällen, skatteintäkter och kapital. Lyckligtvis kommer Nordea också i fortsättningen bedriva verksamhet i Sverige trots att högkvarteret ligger i Helsingfors. Flytten innebär dock att ledningen kommer att hamna längre bort från Sverige och svensk politik. Förståelsen för svenska villkor kommer därför att försämras och öppnar upp för att andra delar av verksamheten flyttar. Speciellt eftersom flytten har välkomnats av Sveriges politiska ledning.

Förståelsen för svenska villkor kommer därför att försämras och öppnar även upp för att andra delar av verksamheten flyttar.

Inom politiken spelar ord lika stor roll som handlingar. Så Nordeas flytt kan till syvende och sist skyllas på Magdalena Anderssons iskalla bemötande och felaktiga antagande att skadan vid en finansiell krasch skulle minska om högkvarteret låg på andra sidan Östersjön. Vad hon inte heller inser är att nonchalansen inför Nordea sänder signaler till andra stora företag om att deras närvaro inte är önskvärd. Om de råkar ha synpunkter på skatter eller andra avgifter får de vackert packa sina väskor.

Nordeas flytt har visat att regeringen Löfven inte värdera svenska storföretag och kan mycket väl sätta ett farligt exempel för andra verksamheter.

Så grattis Magdalena Andersson. Nordeas flytt har visat att regeringen Löfven inte värderar svenska storföretag och kan mycket väl bli en skadlig testballong för andra verksamheter. Precis som på 1970-talet då IKEA och Tetra Pak lämnade Sverige, och i slutändan påverkas jobb och ekonomi. Så därför bör även Nordeakunder i Örebro vara oroliga över det faktum att bankens högkvarter nu kommer att flytta.

Mer läsning

Annons