Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bucht och blomkålsmössan

Meddelande till Landsbygdsminister Sven Erik Bucht (S): Om du ska uttala dig i en fråga, se till att vara påläst. Annars blir det pinsamt.

Annons

Sverige har en landsbygdsminister som inte vet om den svenska köttkonsumtionen ökar eller minskar. Det uttryckte han i en intervju med Sveriges Radio i går. Så, här kommer positiva nyheter till vår minister: Knappa in webbadressen till Jordbruksverkets hemsida och tryck på enter – och där har du det. Till exempel den här formuleringen: ”Sett under en längre tidsperiod har den svenska köttförbrukningen stadigt ökat” ackompanjerade med stiliga staplar och diagram. Kunskap är makt. Och i den digitala världen finns den på armlängds avstånd.

Sven Erik Bucht hävdade i samma intervju att han inte ser något miljöproblem med att vi äter mer kött i Sverige. Även här finns det positiva nyheter till vår landsbygdsminister: Det spelar ingen roll hur du ser på världen. Vad som däremot är intressant är vad vetenskap och forskning säger, och den är lätt att tyda i det här fallet: Ju mer kött vi äter och producerar i världen desto större påverkan på klimatet – och vår hälsa. Därför behöver människan äta mindre kött. Med det inte sagt att alla ska bli militanta veganer med blomkålsmössor. Men det krävs en ökad medvetenhet och ett ansvarstagande hos fler för att minska människans klimatpåverkan. Det är en uppfattning som delas av så väl FN och Världshälsoorganisationen som Jordbruks-, Livsmedels- och Naturskyddsverket.

Bakgrunden till Buchts uttalanden i går är den nya livsmedelsstrategi som regeringen just nu utarbetar. Syftet är att göra jordbruket mer hållbart och miljövänligt, med ingenstans i strategin finns en målsättning om att minska köttkonsumtionen i Sverige. Och sett till alla fakta på bordet – om än inte på vår ansvarige politikers skrivbord – så är det anmärkningsvärt ignorant.

Visserligen är det inte med självklarhet genom skatter och lagar som man förändrar folks beteenden. Men att bekräfta att problemet finns är en bra början.

Annons
Annons
Annons