Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dåligt hanterad kris

Den socialdemokratiska partiledningen har nu trasslat in sig ordentligt i en kris som rör Omar Mustafa.

Annons

Det ska nu sägas att det inte finns några belägg för att Omar Mustafa själv skulle ha gjort antisemitiska uttalanden. Kritiken gäller att han har bjudit in personer som stått för en tydlig och otäck antisemitism. Nu har det också visat sig att Omar Mustafa har gjort en del uttalanden på twitter som är minst sagt tveksamma, ur partiledningens synpunkt. Han har till exempel föreslagit att Sverige skulle skicka Jasplan för att strida mot Israel.

Taktiken från Socialdemokraternas sida verkar vara att göra några offentliga avståndstaganden – och sedan ligga lågt. Omar Mustafa har nyanserat sin ståndpunkt när det gäller att bjuda in talare. I ett inlägg i Aftonbladet skriver han att ”min mening är att inga sådana personer bör bjudas in om de inte starkt tagit avstånd från sina tidigare hatfyllda uttalanden. Detta behöver vi vara mycket bättre på att säkerställa.” Okej, ett steg i rätt riktning. I debattartikeln säger Omar Mustafa också att han är för en lagstiftning som ger homosexuella rätt att gifta sig. Han borde ha sagt det tidigare.

Det är förvånande att ett stort parti som Socialdemokraterna är så illa förberett inför en mediestorm, som det hade gått att förebygga. Den närmaste parallellen är att Reinfeldt förlorade två statsråd så gott som direkt efter den nya regeringens tillträde 2006, för att han inte hade ställt tillräckligt ingående frågor om eventuella lik i garderoben.

Det är inte första gången Omar Mustafa synts i de här sammanhangen. Att han skulle väljas in som suppleant i den socialdemokratiska partistyrelsen kan inte heller ha kommit som en total överraskning inför kongressen. Det hade gått att tydliggöra för Omar Mustafa att han måste agera för att ta avstånd från sitt tidigare agerande, helst i god tid före partikongressen.

Det är viktigt att stora politiska partier håller rent, både gentemot antisemitism och islamofobi.

Var går gränserna? Som ordförande i föreningen Unga muslimer bjöd Omar Mustafa in en predikant från Sydafrika som förespråkar dödsstraff mot homosexuella. Det är naturligtvis oacceptabelt.

Omar Mustafa kritiseras också för att han bjudit in en muslimsk predikant som anser att homosexualitet är onaturligt och omoraliskt. Osympatiskt, javisst – men inte nödvändigtvis hat.

Finns det någon i den socialdemokratiska partistyrelsen som bjudit in eller uppträtt tillsammans med en katolsk präst, som per definition anser att både homosexualitet och preventivmedel är fel? Ska den personen i så fall tvingas lämna partistyrelsen?

Annons
Annons
Annons