Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt att politiker leker polis, åklagare och domare

Annons

Caroline Dieker är Moderaternas oppositionsråd i Askersund. Men på Facebook tar hon på sig tre roller till: polis, åklagare och domare – allt på en gång.

En moderat yrkespolitiker från Askersund tar på sig rollen som domare. Det blir ett bekymmer för Moderaterna inför valet 2018.

Andelen inbrott som klaras upp är så lågt som 3,5 procent. Den som begår ett inbrott kan vara så gott som säker på att inte åka fast – i varje fall inte för det inbrott som personen begår just i dag. Den bistra sanningen är att polisanmälningar om inbrott ofta har mer med försäkringen att göra än med en förhoppning att brottet ska klaras upp. Sådant väcker naturligtvis vrede bland dem som drabbas.

1. Domstolen ska konstatera att det har begåtts ett brott. 2. Domstolen ska vara så gott som säker på att rätt person står inför skranket.

Det kan vara relevant att grannar noterar misstänkta bilar eller personer som uppträder konstigt. Men det är inget lagbrott att uppträda "konstigt". Om du ska fälla en person för brott krävs det betydligt mer: 1. Domstolen ska konstatera att det har begåtts ett brott. 2. Domstolen ska vara så gott som säker på att rätt person står inför skranket. Det räcker med ett tvivel för att domstolen ska fria.

Men sådant är trams för Caroline Dieker. Hon mer än antyder på Facebook att personerna som färdas i ett angivet fordon är brottslingar. När hon i en intervju i NA ska förklara varför hon gör det så säger hon att bilen "kopplats ihop med kriminalitet" på Facebook. Hon säger också att "det verkade som att de lastade om stöldgods" och att det låg kvar en del saker "som kan ha stulits". Om sådana vittnesuppgifter presenterades i en domstol, så hade sannolikt domaren blivit förbannad över att ärendet över huvud taget gått till åtal.

Om människor kunde fällas på dessa grunder skulle Sverige inte längre vara en rättsstat.

Om människor kunde fällas på dessa grunder skulle Sverige inte längre vara en rättsstat. Vi skulle hamna någonstans i klass med diktaturer som Eritrea, Saudiarabien eller Nordkorea. Det är inte direkt den tradition av "lag och ordning" som Moderaterna traditionellt har stått för, till exempel när Gun Hellsvik var justitieminister.

När fel personer döms, kommer de skyldiga att jubla. Så den "handlingskraftiga" ytan har inte särskilt mycket med brottsbekämpning att göra. Och det värsta är att Caroline Dieker inte verkar fatta detta! Ett bekymmer för Moderaterna i Askersund inför valet 2018.

Mer läsning

Annons