Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Glöm inte 46-årig svensk

Ledare

Varför inte startjobb för alla som har svårt att komma in på arbetsmarknaden?

Det förslag som Folkpartiet presenterade på torsdagen är välkommet. Det är ett förslag om hur det skulle kunna gå till att sänka trösklarna för nyanlända och ungdomar. Arbetsgivaravgiften tas helt enkelt bort. Byråkratin minimeras. Därmed sänks kostnaden kraftigt för arbetsgivaren. Förslaget visar också på en ideologisk skiljelinje mellan blocken. Socialdemokraternas övergripande ståndpunkt är att vi inte ska konkurrera med låga löner, utan med högt kunskapsinnehåll. Det är i och för sig sant.

Men det är också skadligt på en rad olika sätt om många människor har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

I en idealisk värld skulle både nyanlända och ungdomar flockas kring ingenjörsutbildningarna – och några år senare arbetar de med avancerad teknik.

Det är ganska många som flockas kring ingenjörsutbildningar, läkarutbildningar med mera. Men så har vi också en stor grupp som inte kan eller vill göra det. Ungdomar som kommer från en alltför stark ”brukstradition”. Nyanlända med låg utbildning.

Det är bättre att de har ett enkelt jobb och får lön än att de går hemma och inte gör någonting. Förhoppningsvis kan det där enkla jobbet vara en språngbräda för att gå vidare. Då måste vi ha flexibla utbildningssystem som underlättar rörlighet. Den som har en låg utbildning ska steg för steg kunna komma i kapp. Först klara grundskolan. Sedan gymnasiet. Kanske blir det därefter en högskoleutbildning. Men en riktig lön är första steget.

Det finns en svaghet med både Folkpartiets förslag och många andra förslag på det här området: Varför ska lågtröskeljobben vara reserverade för vissa på förhand bestämda grupper – i det här fallet nyanlända och ungdomar? Det kan finnas en 46-årig infödd svensk som har varit långtidsarbetslös. Varför ska inte han eller hon får chansen till en ny start genom ett lågtröskeljobb? Helst ska vi komma bort från den typen av grupptänkande. Det är individer som är arbetslösa!

Annons
Annons
Annons