Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gudskelov - det blev ingen bombsommar

Annons

Minns ni SVT:s program Alarm från 1998? Det var en sommarlovsserie med fokus på första hjälpen, olyckor och sjukvård.

Misstaget med

På det hela taget var det folkbildande för barn och ett av programmen jag minns tydligast handlade om en pojke vid namn John som hittade en icke sprängd granat i Stockholms skärgård. Genom att slå den mot en sten råkade han detonera den.

Ofta på mark som tidigare har tillhört Försvarsmakten.

Lyckligtvis klarade han sig med lättare skador, men anledningen till att jag minns programmet är att det så här i sommartider brukar dyka upp historier om barn som hittar just skarpa granater eller levande ammunition ute i naturen. Ofta på mark som tidigare har tillhört Försvarsmakten. Men detta år verkar det inte ha varit någon direkt "bombsommar". Paradoxalt nog samtidigt som vi diskuterar försvars – och säkerhetspolitik som aldrig förr.

I klartext att någon hade klantat till det på jobbet och det rejält.

Som förra söndagen när ett tekniskt haveri gjorde så att utomhuslarmet Viktigt meddelande till allmänheten – i folkmun kallad "Hesa Fredrik – vid tiotiden på kvällen av misstag startade i Stockholmsområdet. Men varken Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) eller Försvarsmakten kunde förklara vad som hade hänt. Slutligen kom dock SOS- Alarm i Stockholm fram till att det handlade om "handahavandefel". I klartext att någon hade klantat till det på jobbet och det rejält.

Förra måndagen när larmsystemets haveri ivrigt diskuterades fick NA ett telegram från Tidningarnas Telegrambyrå TT om att man nära den polska staden Bialystok hittat en tysktillverkad skarp 500-kilosbomb från andra världskriget.

Vi svenskar är inte direkt ett krisvant folk och när det kan vara så att "detta inte är en varning" är det förståeligt att folk blir upprörda. Precis som när vi ibland får läsa i tidningen att skarpladdade granter eller levande ammunition har påträffats ute i naturen. Men det går också att få perspektiv på det inträffade och då inser man hur lyckligt lottade vi faktiskt är. Förra måndagen när larmsystemets haveri ivrigt diskuterades fick NA ett telegram från Tidningarnas Telegrambyrå TT om att man nära den polska staden Bialystok hittat en tysktillverkad skarp 500-kilosbomb från andra världskriget. Resultatet blev att 10 000 människor evakuerades innan armén kunde lokalisera och oskadliggöra bomben.

Problemet är så pass stort att området fått det passande namnet "Djävulens trädgård" eftersom man vistas där på egen risk.

Ett annat exempel är belgiska Flandern där några av första världskrigets mest intensiva strider utkämpades. Trots att detta är hundra år sedan finns det fortfarande minerade områden dit allmänheten inte äger tillträde. För att inte tala om själva marken som på våren börjar lukta tvål vilket är ett påtagligt minne av den senapsgas som användes under kriget. Reser vi bortom Europa blir krigets fysiska kvarlämningar ännu mer påtagliga som exempelvis öknen utanför den egyptiska staden el-Alamein. Där utkämpades ett av andra världskrigets hårdaste slag 1942 mellan tyskarna och de allierade och egyptiska myndigheter har fortfarande bara lyckats lokalisera en bråkdel av alla de landminor som båda sidor grävde ned. Problemet är så pass stort att området fått det passande namnet "Djävulens trädgård" eftersom man vistas där på egen risk. Viktiga investeringar i området har också förhindrats på grund av detta.

Således måste ett nytt "Hesa Fredrik"-haveri förhindras, men vi ska vara glada att larmet ibland ljuder som övning och tacksamma över att vi inte har permanenta "bombsomrar".

Till skillnad från övriga världen har Sverige varit förskonat från krig sedan början av 1800-talet. I Europa är det ett historiskt rekord som endast kan konkurrera med Schweiz. Men freden har inte åstadkommits utan ett pris och en insikt om att det här mycket väl kan drabba oss. Således måste ett nytt "Hesa Fredrik"-haveri förhindras, men vi ska vara glada att larmet ibland ljuder som övning och tacksamma över att vi inte har permanenta "bombsomrar". Men historien är ingen garanti för att det i framtiden inte händer betydligt värre saker än att "Hesa Fredrik" hörs av misstag.

Mer läsning

Annons