Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Lastbilsförsäljaren Stefan Löfven

+
Läs senare
Ledare

Statsminister Stefan Löfven reser inte till Iran för att prata om mänskliga rättigheter, utan för att sälja svenska produkter.

Jodå, statsminister Stefan Löfven kommer säkert att nämna mänskliga rättigheter när han besöker Iran i helgen. Men låt oss vara realistiska. Den här gången reser statsministern inte till ett annat land för att diskutera kniviga politiska frågor i ett land som förtrycker opposition och avrättar människor med offentliga hängningar. Han reser till Iran för att sälja svenska produkter. Med på resan följer en näringslivsdelegation med representanter för företag som Volvo och Atlas Copco.

Så förhoppningen för Stefan Löfven är inte att Iran ska minska antalet avrättningar eller lätta på restriktionerna för den hårt trängda oppositionen. Förhoppningen är att besöket ska vara ett steg mot att svenska företag kan fylla sina orderböcker. Kanske en och annan lastbil med bakaxlar som är tillverkade vid Meritor i Lindesberg. Kanske en eller annan hjullastare med delar som är tillverkade i Hallsberg.

När sanktionerna mot Iran nu har lättats så har Iran ett uppdämt behov av att köpa grejer. Näringslivsdelegationer från en rad länder har stått i kö för att få komma in i landet, ofta med ledande politiska företrädare i spetsen. Så Stefan Löfven är inte ensam.

Handel är i allmänhet ett bättre sätt att försöka påverka än att bojkotta. Genom handel ökar Irans kontakter med omvärlden.

Handel är i allmänhet ett bättre sätt att försöka påverka än att bojkotta. Genom handel ökar Irans kontakter med omvärlden. Genom handel kommer fler iranier att besöka Europas demokratier. Iranska studenter vid västerländska universitet kan bli en kraft för förändring när de återvänder. Redan finns en ung generation i Iran som är hjärtligt trött på landets restriktioner när det gäller allt från klädstil till kultur. Restriktionerna på nätet blir nästan löjliga när personer i statsförvaltningen visar för västerländska journalister att man med relativt enkla medel kan kringgå dem.

Så handel i sig ska vi inte vara oroliga för. Däremot finns en risk för att handel skapar en överdriven politisk feghet. Den i Sverige bosatte forskaren Ahmadreza Djalali sitter fängslad, anklagad för spioneri. Men det verkar vara på mycket lösa grunder. Sådant måste en svensk regering kunna tala klarspråk om, även om det skulle leda till färre jobb Hallsberg eller Lindesberg.

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons