Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellanöstern: "En ny era" för Israel med Trump i Vita huset

Annons

Med Donald Trump i Vita huset så blir det en ny era, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. En president som inte tänker bråka om behovet av att bilda en palestinsk stat. Men om det inte blir någon palestinsk stat uppstår följande frågeställning: Ska Israel förbli en demokrati? Eller ska Israel förbli en judisk stat? Båda går inte, vilket bland annat USA:s nuvarande utrikesminister John Kerry påpekat.

Med Donald Trump i Vita huset blir det

Benny Begin är 73 år gammal och ledamot i det israeliska parlamentet. Han är medlem i högerblocket Likud, men är numera halvt utfrusen ur det egna partiet.

Benny Begins pappa hette Menachem Begin. Han var den förste högerledaren som blev Israels premiärminister – och satte fart på bygget av israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken. Han hade inga som helst planer på att låta palestinierna skapa en egen stat. Men när en israelisk domstol fastställde att marken under en israelisk bosättning ägdes av palestinier, så accepterade han domen.

När Israels högsta domstol beslöt att en bosättning på ockuperad mark ägdes av palestinier, så satte premiärminister Benjamin Netanyahu igång en process för en ny lag som skulle köra över domstolen.

Så går det inte till numera. När Israels högsta domstol beslöt att en bosättning på ockuperad mark ägdes av palestinier, så satte premiärminister Benjamin Netanyahu igång en process för en ny lag som skulle köra över domstolen. Benny Begin gick i sin pappas fotspår: han röstade nej.

Sedan Menachem Begin styrde har den politiska kartan ritats om.

De palestinska områdena har ett självstyre, men de är också söndertrasade av vägspärrar och israeliska bosättningar.

Benjamin Netanyahus regering är visserligen formellt för en tvåstatslösning, men i praktiken gör den allt för att omöjliggöra en palestinsk stat.

När Menachem Begin ledde regeringen var det han själv som bestämde dagordningen. Den nuvarande högerledaren Benjamin Netanyahu är en pragmatisk nationalist, men behöver stöd av partier långt ut på högerkanten. Alltså anpassar han sin politik efter bosättarnas krav. Maktinnehavet är överordnat de politiska målen.

2014 kom beslutet från den nytillträdda svenska utrikesministern Margot Wallström att Sverige skulle erkänna Palestina. Israel kallade hem sin ambassadör. USA beklagade det beslutet. Margot Wallström skrev i Dagens Nyheter: "Somliga kommer att hävda att beslutet kommer för tidigt. Jag är rädd att det snarare är för sent. Nya bosättningsbeslut försvårar en tvåstatslösning."

Den 23 december i år röstade FN:s säkerhetsråd igenom en resolution som säger att Israels ockupation av palestinska områden, inklusive östra Jerusalem, är en "flagrant" överträdelse av internationell rätt. USA valde att inte lägga in sitt veto. I ett tal förklarade USA:s utrikesminister John Kerry varför USA agerade på det sättet. Han framförde två viktiga ståndpunkter: 1. Tiden är på väg att rinna ut för tvåstatslösningen. 2. Om Israel tvingar fram en enstatslösning så kan landet antingen förbli en judisk stat eller förbli en demokrati. Båda går inte!

Om palestinierna förvägras en egen stat har Israel ett val: antingen förbli en demokrati eller förbli en judisk stat. Båda går inte, anser USA:s nuvarande utrikesminister John Kerry.

John Kerry var också sylvass i sin kritik av den palestinska ledningen. För samtidigt som palestinska säkerhetsstyrkor samarbetar med sina israeliska kollegor för att hejda terrorattacker, så hyllas palestinska terrorister i den officiella propagandan.

Efter omröstningen i FN:s säkerhetsråd kom signaler från den israeliska regeringen att den ser med stora förhoppningar på Donald Trumps tillträde som amerikansk president. Så om det blir någon skillnad de kommande åren så blir det värre. Fler bosättningar, ännu svårare vardag för palestinierna och ett tuffare klimat för dem som förespråkar fredliga lösningar på båda sidor.

Det är som John Kerry säger: Om Israel skulle annektera de ockuperade områdena så kan landet antingen förbli en judisk stat eller en demokrati. Och Netanyahu har inga planer på att ge upp tanken på Israel som en judisk stat.

Mer läsning

Annons