Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något gott med legaliseringskrav

Två partiers ungdomsförbund, Centerns Ungdomsförbund och Liberala ungdomsförbundet, vill legalisera cannabis. Det finns faktiskt något gott i det – att argumenten för en restriktiv narkotikapolitik prövas.

Annons

Inte ofarlig. Enligt Kariolinska institutet hade vi 60 cannabisrelaterade dödsfall under 2011. Arkivfoto: Ed Andrieski/Scanpix-AP

Under Almedalsveckan arrangerades en debatt mellan Kajsa Dovstad, socialpolitisk talesperson för Liberala ungdomsförbundet och debattören Erik Leijonmarck, Och vad som slog mig var följande: Kajsa Dovstads argument kunde vara formulerade av 70-talets flumvänster. Hon talade i termer av att vi inte får ”moralisera” över den enskilde missbrukaren. På 70-talet fanns en hasch-vänster som argumenterade just så. Missbrukaren var det synd om. Han eller hon var ett offer för kapitalismen. Och vi skulle absolut inte tala om ”moral” i samband med missbruk.

Just det där med offer för kapitalismen använder naturligtvis inte företrädaren för ett liberalt ungdomsförbund. Men annars lät Kajsa Dovsten som ett eko från den tid då svensk narkotikapolitik var som sämst. Vi hade legal förskrivning av narkotika under en period på 60-talet. Och långt in på 70-talet var det vanligt med åtalseftergift för små mängder narkotika.

Att inte ”moralisera”? Vad är det för argument? Det är som att säga att ingen har något ansvar. Moral handlar om ansvar. Vi alla har ett ansvar för den narkotikapolitik som bedrivs. Samhället har ett ansvar att det finns bra missbruksvård. Och den enskilde missbrukaren har ett ansvar att göra något åt sitt missbruk.

Vad säger du själv. Skulle du tycka att det är okej att kirurgen som ska operera dig på måndag, röker på under helgen? Var så säker. Om cannabisrökning blir vanligare, kommer kraven att växa att arbetsplatser ska genomföra narkotikatester av sina anställda. Friheten att röka på kommer att kompenseras med kontrollinsatser, för att förhindra att kirurger, piloter, lokförare och busschaufförer arbetar i ett haschrus. Den utvecklingen syns redan. Och kraven från arbetsgivare kommer att skärpas om det cannabis skulle legaliseras.

Om Kajsa Dovstad hade sagt cannabis är bra för hälsan hade det varit logiskt att kräva legalisering. Men under debatten sade hon att det är önskvärt att människor inte använder cannabis. Vad gissar du? Tror du att cannabisbruket kommer att öka eller minska om det blir lättare att köpa cannabis? Kommer det att bli fler eller färre som drabbas av haschpsykoser? Kommer det att bli fler eller färre som blir mer trögtänkta efter ett haschmissbruk?`Och glöm det där med att cannabis inte skulle vara dödligt. Enligt en rapport från Karolinska institutet dog 60 personer av cannabis 2011. Nej, folk dör inte knall och fall för att de har rökt på. Men de dör av att ha kastat sig ut genom fönstret i tron att de kan flyga.

Att Kajsa Dovstad ställde upp på en debatt i Almedalen i ett tält där majoriteten av åhörarna hade en rakt motsatt ståndpunkt var modigt. Men hennes argument håller inte. Och det är märkligt att se hur flumvänsterargument från 70-talet dyker upp igen på 2010-talet.

Lars Ströman Politisk redaktör

Annons
Annons
Annons