Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Outhärdligt för terroristerna

Annons

Pennan är starkast. Mac Leod Cartoons lät göra den här teckningen som en solidaritetsförklaring med satirtidningen Charlie Hedbo.

En av de teckningar som tidningen Charlie Hebdo publicerade riktade sig just mot terroristerna. Den föreställer en maskerad man som är på väg att skära halsen av självaste Mohammed.

– Jag är profeten, dumbom, säger Mohammed.

Terroristen svarar:

– Håll käften, du otrogne.

Det här är bra satir. Den är förolämpande just för extremisterna. Och det finns inget som extremister avskyr mer än att bli skrattade åt, Komikern Özz Nûjen uppmanar oss i en artikel i Expressen att vi ska just skratta åt terroristerna. Tänk om det var just bilden av terroristen som skär halsen av profeten som utlöste dådet. Eftersom gärningsmännen inte sprängde sig själva i luften, så finns det åtminstone en chans att vi får reda på det.

Annars har olika typer av självmordsuppdrag varit ett signum för islamistisk extremism. Då förtjänar det att påpekas att just islam är väldigt fördömande gentemot självmord. Det är ingen tillfällighet att al-Qaida skrev i en instruktionsbok för rekrytering av terrorister: Rekrytera inte personer som har ägnat allt för mycket tid åt att läsa på om islam. Hellre vilsna ungdomar som på sin höjd har läst lite om islam på någon extremistisk hemsida.

Men det finns fler exempel på religiöst inspirerade terroristdåd. Den israeliska premiärministern Yitzhak Rabin mördades i mitten av 90-talet av Yigal Amir som sade sig ha fått en uppmaning av Gud att verkställa mordet. Mördaren ansåg att Yitzhak Rabins fredsavtal med palestinierna var ett brott. Och fredsprocessen stannade mycket riktigt av efter dådet – och har egentligen aldrig hämtat sig. Ett lyckat politiskt terrordåd.

Barouch Goldstein sköt ihjäl 29 muslimer i Hebron 1994. Han var medlem i en gruppering som förespråkade att palestinierna på Västbanken skulle deporteras.

I Sverige har vi dessbättre besparats så våldsamma dåd. Men visst har det hänt att religiösa grupper har tappat fattningen. Fotografen Elisabeth Olsson Wallin retade gallfeber på en del kristna grupper med sin utställning Ecce Homo, där hon använde sig av homosexuella modeller för att illustrera olika delar av bibeln. Tanken var att spegla Guds allomfattande kärlek. När utställningen skulle visas i Uppsala domkyrka bombhotades kyrkan. När utställningen visades i Norrköping blev det både bombhot, demonstrationer, kravaller och någon kastade grus på Elisabeth Olsson Wallin.

En av världens värsta terroristgrupper är för övrigt Herrens motståndsarmé, som systematiskt har kidnappat tiotusentals barn. Den är faktiskt kristen. Eller rättare sagt: den använder kristendomen som en markör på samma sätt andra terroristgrupper använder islam som markör. Men få skulle hålla med om att kidnappning av barn är förenligt med kristna värderingar.

Religiös tro ska diskuteras och ifrågasättas, på samma sätt som andra idéer. Det som inte får sägas offentligt, kan inte heller ifrågasättas. Så visst, låt oss gärna se offentliga debatter där företrädare för religiösa grupper debatterar med varandra. Tro är faktiskt inte bara privat, även om många inbillar sig det i världens kanske mest sekulariserade land. En levande dialog visar att olika religiösa inriktningar kan samexistera. Krydda det med humor, så får vi en mix som blir outhärdlig för terroristerna.

Annons
Annons
Annons