Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt att lägga ner utredning om Springare

Annons

Polisen Peter Springare

Polisen Peter Springare är inte längre misstänkt för brott. Och uppriktigt sagt, när polisens presstalesman berättade att en anmälan upprättats, så gav det från början ett förvirrat intryck. Det är inte hets mot folkgrupp att diskutera brott bland invandrare. Tryckfrihetsexperten Nils Funcke, som bland annat har en bakgrund som krönikör i NA, var också säker på sin sak. Peter Springare har rätt att delta i debatten. Han hade rätt att säga det han sade.

Det är inte bara de finstämda och nyanserade inläggen som är tillåtna. Även det grova, det plumpa och det osmakliga är tillåtet. Så ska det vara. Och ja, det Facebookinlägg som Peter Springare publicerade för två veckor sedan var plumpt. Sedan nyanserade han sig när tv-kamerorna plockades fram.

I stödtruppen till Peter Springare finns utan tvekan människor som avskyr invandrare i största allmänhet - och vissa invandrargrupper i synnerhet. En del av dessa människor brukar skrika särskilt högt om sitt eget behov av yttrandefrihet, men de är sällan intresserade av att lyssna på den som har en annan uppfattning.

En del av stödtruppen till Peter Springare på Facebook lade ut uppgifter om telefonnummer, hemadress med mera till NA:s ledarskribent Evelyn Schreiber. Rena hot uttrycktes också i samband med att Evelyn Schreiber bemötte Peter Springares inlägg. Syftet var naturligtvis att skrämma till tystnad. Det är bara ett exempel på lymlar där ute som anser att den egna yttrandefriheten är absolut, men andras yttrandefrihet ska kvävas.

Peter Springare borde - för sitt anseendes skull - ha markerat tydligare mot den delen av sina "stödtrupper".

Peter Springare borde - för sitt anseendes skull - ha markerat tydligare mot den delen av sina "stödtrupper".

Det är rätt att Peter Springare får yttra sig. Men han får då tåla att bli ifrågasatt. Han får tåla att NA kritiserar honom på ledarplats. Han får tåla att kriminologen Leif G W Persson uttalar sig om honom i tv. Det hör till villkoren. Säger du något, så får du räkna med att någon säger emot dig. Yttrandefrihet är inte bara att du själv får yttra dig. I nästa avsnitt av Veckans brott möts Peter Springare och Leif G W Persson.

Peter Springare vet bättre än de flesta att det kan bli fel när det görs en anmälan. Han själv upprättade en anmälan för hets mot folkgrupp sedan Miljöpartiets Niclas Persson satt upp en banderoll med texten "inga fascister på våra gator" i samband med valet 2014. Niclas Persson blev till och med gripen, för att han inte kunde legitimera sig. Som sagt, fel kan det ju bli. Fast borde inte en polis förstå skillnaden mellan "fascister" och folkgrupp?

DN publicerade häromdagen intressant statistik. I nio av 15 särskilt utsatta områden i Sverige har andelen som förvärvsarbetar ökat. Den som tar ansvar ser två sidor: Ja, brottsligheten bland utlandsfödda är högre än än bland svenskfödda. Men de allra flesta utlandsfödda begår inte brott. Ja, arbetslösheten och utanförskapet är ett allvarligt problem. Men vi måste också kunna berätta om de goda nyheterna. Det är i dessa nyanser vi måste hitta åtgärder för ett bättre samhälle, inte i de skränigaste Facebookgrupperna.

Mer läsning

Annons