Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-krönika: Plus 38 miljoner för Askersund

Annons

Visst är det en klar överdrift att säga att våren är här. Vi skriver ännu februari månad, enligt alla regler en vintermånad. Ändå känner man hur vi är på väg mot ljusare tider och våren. På flera sätt. Dels kommer ljuset tillbaka. Bara det gör att optimismen gror. Dels ser vi hur väl kommunen utvecklas.

Det går bra för Askersund. 2016 blir det ett plus på 38 miljoner, skriver kommunalrådet Per Eriksson (S).

Redan är dagarna säkert en timma längre än de var för bara en månad sedan, och utvecklingen går fort. Om en dryg månad har vi vårdagjämning. Natt och dag är lika långa. I den kommunala verksamheten går vi också mot ljusare tider. Bokslutssiffrorna för 2016 börjar ta form. Det är ännu inte färdigt men vi kommer ha ett historiskt starkt resultat på smått fantastiska plus 38 miljoner kronor.

Jag kommer osökt att tänka på vår oppositionsledare som gärna talar om vår ekonomiska kris. Domedagsprofetior har vi hört från henne och hennes kollegor. Inte minst brukar Liberalernas företrädare berätta hur usel ekonomi vi har. Visst är det så att vår ekonomi stärkts bland annat på grund av det extra statsbidrag vi fått av regeringen. Riktade statsbidrag från samma håll. Men rensar vi bort allt som kan räknas som engångsfaktorer eller som en del väljer att kalla det ett ”rättvisande” resultat hamnar vi ändå en bit över 15 miljoner. Plus.

Tittar jag bakåt under 2000-talet har kommunen haft plus resultat nästan samtliga år.

Tittar jag bakåt under 2000-talet har kommunen haft plus resultat nästan samtliga år. Det klingar då mycket ihåligt när moderatledaren ropar på ekonomisk kris. Nu handlar den kommunala verksamheten inte bara om pengar. Verksamheten är grunden och själva målet. Pengarna och ekonomin är medlet för att kunna få till önskad verksamhet. Om Alliansen kunde argumentera utifrån att vi behövde bygga ut eller förbättra verksamheten så kunde jag åtminstone ge dem halvt rätt när det gäller vår ekonomiska ställning. Saken är den att vi kan göra en bra verksamhet än bättre.

Vi saknar inte utmaningar för framtiden. Vi har heller inte saknat utmaningar bakåt i tiden. Vi socialdemokrater har under ganska lång tid tagit ansvar både för verksamheten och ekonomin. Självklart ser vi att vi kan göra mer om vi har mer resurser. Områden som behöver förstärkning saknas inte. Vi har satsat på skolan och förskolan. Dels genom nya lokaler, men också med mer personal.

Vi har gjort en enorm satsning på kulturens område. Nya lokaler och ny personal. Nu går vi vidare och satsar på att utveckla ett nytt vård- och omsorgsboende. Även här i form av nya lokaler. Även här med fler platser och alltså med mer personal. Det kräver mod för att våga satsa för framtiden. Det kräver insikt i vad man ekonomiskt orkar bära.

Med historieboken som facit kan vi se att vi klarar vår uppgift. Vi utvecklar verksamheten utan att äventyra ekonomin. Det kommer vi socialdemokrater fortsätta med. Vi kommer fortsätta pröva nya vägar. Vill andra partier hänga på våra förslag är de välkomna. Men vi kan inte fortsätta den positiva utvecklingstrenden genom att göra den kommunala servicen sämre. Framtidstro i ett framtidsinriktat parti. Det är Askersunds socialdemokrater!

Mer läsning

Annons