Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Vänsterpartiet gör rätt

Ledare

Det är helt rätt av Vänsterpartiet att utesluta medlemmar som medverkat till att bilda det nya Örebropartiet.

Markus Allard blev utesluten ur både Vänsterpartiet och Ung vänster sedan han uttryckt stöd för Revolutionära fronten. Sedan antydde han att något nytt skulle bildas. Och det blev Örebropartiet.

Revolutionära fronten är en organisation som tar sig friheten att själv skipa rättvisa genom att attackera personer i högerextrema kretsar. Det kan en rättsstat inte tolerera. Och det var därför inte konstigt att Markus Allard uteslöts ur Vänsterpartiet.

Ett antal personer har skrivit på en namnlista för att Örebropartiet ska kunna ställa upp i kommunalvalet. Men flera av dem är samtidigt medlemmar i Vänsterpartiet.

Att det bildas ett nytt parti är normalt. Det är bra att det är förhållandevis enkelt att bilda partier. Men samtidigt: Den som tar ställning för partiet X kan inte gärna kräva att få vara kvar som medlem i partiet Y. Så det är ett normalt förfarande när Vänsterpartiets partisekreterare, Aron Etzler, skickar ett meddelande till ett antal medlemmar det egna partiet som säger att de nu stryks som medlemmar, om de inte hör av sig och vill hävda något annat. Då får de välja. De som meddelar Aron Ezler att de trots allt vill vara kvar i Vänsterpartiet får säkert vara det under förutsättning att de lovar att hålla sig till det Vänsterpartiet i fortsättningen. Och de som absolut vill stödja Örebropartiet – ja då har de ju tagit ställning för ett parti som konkurrerar med Vänsterpartiet. Då borde väl även de vara nöjda.

De som ligger bakom Örebropartiet anser ju att Vänsterpartiet gått alldeles för långt åt höger. Varför skulle de då vilja vara kvar?

Varje parti måste själv bestämma var gränsen ska gå, vilken röd linje som en medlem inte får överskrida. Men den gräns Vänsterpartiet nu har satt skulle även gälla för de övriga partierna. Det vore mer sensationellt om Vänsterpartiets partisekreterare inte hade skickat något brev till de berörda medlemmarna.

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons