Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Nej till gruva  vid Vättern

I måndags meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att man upphäver regeringens beslut om att Tasman metals AB får rätten att utvinna metall ur ett område vid Vättern.

Området ligger i Norra Kärr, norr om Gränna, i Jönköpings kommun. I närheten av området, ett så kallat koncessionsområde, ligger flera Natura 2000-områden. Halva koncessionsområdet ligger dessutom inom ett område som är av riksintresse för naturvården.

Processen mot regeringen har drivits av bland annat Naturskyddsföreningen i Askersund. I en kommentar till domen, som kom i måndags, skriver ordförande Margareta Widell tillsammans med ordförande för Naturskyddsföreningen Örebro län Ingela Wallin att domen ses som en seger.

- Regeringen och Bergsstaten får bakläxa, miljöbalkens Natura 2000-bestämmelser kan inte kringgås.

Vidare skriver man att bolaget, Tasman metals AB, visserligen kan ansöka om ett nytt tillstånd, men då krävs att omfattande och ofta kostsamma utredningar görs först.

- Tillstånd får normalt inte ges om ett Natura 2000-område kan skadas eller skyddade arter inom sådana områden kan störas på ett betydande sätt, skriver man i kommentaren.

Annons
Annons
Annons