Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Chockkylan i länet: Hur har du drabbats?

22,3 minusgrader på termometern i centrala Örebro på torsdagsmorgonen. Nu vill NA veta: Hur drabbas du av kylan?

Vintern har slagit till mot landet och natten till torsdag uppmättes den hittills kallaste temperaturen i Naimakka i norra Lappland: minus 42,8 grader.

- Det kommer fortsätta att vara kallt resten av veckan i de norra delarna av landet, med en medeltemperatur en bra bit ner på minussidan, säger Marcus Nilsson, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Köldknäppen håller i sig även i södra Sverige de närmaste dagarna men väntas dämpas i helgen, med temperaturer runt nollstrecket i Götaland och Svealand framåt söndagen.

I Borås, med minus 11 grader, vållar kylan just nu särskilda problem för brandmännen som arbetar med att släcka en brand på en vind i ett flerfamiljshus. Vattnet i en av deras tankbilar har frusit, uppger räddningstjänsten.

Även i grannländerna är det kallt. I norska Karasjok uppmättes 41,1 minusgrader under gårdagen, vilket är nytt köldrekord för säsongen, rapporterar nrk.no.

Ett sådant sattes även i morse i Finland med 40,7 minusgrader i Muonio i Lappland, enligt FNB. (TT)

Kylan kan ställa till det på flera sätt. Frusna lås, bilar som inte startar och frusna vattenledningar. Nu undrar NA: Hur har du drabbats av kylan? Kommentera artikeln här intill. 

Annons
Annons
Annons