Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Fler asylsökande gör väntan på tandvård längre

Allt fler asylsökande gör att trycket på folktandvården har ökat. Det här märks framför allt i Kopparberg, Lindesberg och Frövi. – På de här orterna kan man få vänta mer än tre månader, säger tandvårdsdirektör Göran Stegersjö.

Under 2015 har 7600 personer sökt asyl i Örebro län. Det här har medfört ett ökat antalet patienter till folktandvården.

– De som går hos oss regelbundet har vi klarat av att kalla fram till 2015 utan bekymmer, men nu har det på några orter börjat bli en viss fördröjning. Där man kan få vänta mer än tre månader är i Kopparberg, Lindesberg och Frövi, och det här beror på den ökade inflyttningen av asylsökande, säger Göran Stegersjö men betonar att de ökade väntetiderna inte gäller de som hör till riskgruppen, alltså de som har dåliga tänder.

– Nej, det här gäller bara de som har bra tänder och som kan vänta i tre månader, säger han.

I Örebro och i södra länsdelen har man inte märkt av några längre väntetider.

När det gäller nya patienter, som vill lista sig hos folktandvården, ska man få en tid inom ungefär tre månader.

– Men då kanske man inte hamnar på sin närmaste folktandvård utan får åka lite, säger Göran Stegersjö.

Asylsökande barn har rätt till samma tandvård som alla andra. Vuxna asylsökande får akut tandvård, som inte kan anstå. Det kan handla om inflammationer, feber eller olycksfall.

– Visst har många asylsökande sämre tandhälsa än svenskar men att det skulle vara en stor grupp som söker vård här är en myt. Bland till exempel syrierna, som har hög utbildningsnivå och fått tandvård i sitt hemland, är tandhälsan ofta bra.

De barn som bor på flyktingförläggningarna brukar börja kallas till folktandvården efter fyra till sex månader i Sverige. Problemet med att fånga upp alla kan vara att de asylsökande flyttas till andra förläggningar runt om i landet.

Med många asylsökande som bara får akut hjälp förändras tandläkarnas sätt att arbeta.

– Dagens tandvård är ofta så planerad. Du går regelbundet hos din tandläkare och lagar ett hål eller två. Nu står vi inför en ny och okontrollerad situation med akut tandvård. Det handlar om snabba akuta insatser som vi inte är vana vid. Det blir ett helt annat behandlingspanorama

Men trots det ökade trycket på folktandvården väntar inga stora förändringar. De lokaler man har räcker till. Men det är en ständig brist på tandläkare, man behöver rekrytera nya och speciellt svårt är det att få tandläkare till mindre orter långt från någon storstad.

– Det är en ständig omsättning på tandläkare och det är det oavsett flyktingsituationen. Tandläkare är ett bristyrke, påpekar Göran Stegersjö.

Gratis tandvård för barn

Vuxna som söker asyl i Sverige har rätt till akut tandvård. Tandläkaren avgör vad som är tandvård som inte kan anstå.

Asylsökande barn och ungdomar under 18 år har rätt till samma kostnadsfria tandvård som andra barn som bor i Sverige.

Vuxna asylsökande betalar 50 kronor när de behöver besöka folktandvården. Om man vänder sig till en privat tandläkare utan landstingets godkännande måste man betala tandläkarens avgift.

Källa: Migrationsverket

Annons
Annons
Annons