Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Beredskap för översvämningar behövs anser V

Ett dataprogram som simulerar effekter av skyfall borde köpas in av Hällefors kommun. Det anser Berit Qvarnström (V) med anledning av de klimatförändringar som kan väntas.

I en motion till kommunfullmäktige tar Berit Qvarnström (V) upp förslaget att kommunen köper in ett dataprogram som simulerar effekten av eventuella skyfall. Det är med anledning av de förväntade klimatförändringarna som förslaget läggs fram. Qvarnström påpekar att avloppssystemet kommer att belastas kraftigt vid kraftiga regnmängder, vilket kan bli en realitet i framtiden. Extrema skyfall samt långvarigt regnande kan innebära att ledningar blir överbelastade.

Ett dataprogram kan identifiera de områden som riskerar att drabbas av översvämningar. Vilket i sin tur ger möjligheter till förberedelser. Qvarnström anser att kommunen bör ha tillgång till ett datasimuleringsprogram. För att kunna göra en riskanalys inom tätortsbebyggelsen. Detta skulle göra det möjligt att föreslå åtgärder för att kunna ta hand om eventuella problem i samband med kraftigt ökade dagvattenmängder framhåller Qvarnström.

Eftersom kommunalförbundet Bergslagens kommunalteknik, BKT, har hand om kommunens vatten- och avloppssystem anser Qvarnström att förbundet ska ha tillgång till programmet om det köps in. Bäst vore anser hon att även övriga medlemskommuner inom BKT (Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg) går samman kring simuleringsprogrammet. Därmed kunde det geografiska området utökas och gälla hela norra länsdelen. För det krävs dock att övriga kommuner involveras i beslutet.

Annons
Annons
Annons