Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomi och ensamkommande i KS

Kommunen redovisar plus 10 miljoner kronor i resultat för 2015. Det redovisades i kommunstyrelsen som också fattade beslut om att eventuellt teckna avtal om boplatser  i Bredsjö för ensamkommande.

Annons

Diskussioner i en av pauserna mellan politikerna i Hällefors kommunstyrelse.

Redan nu kunde kommunens ekonomichef Jessica Jansson presentera en preliminär rapport över kommunens finanser för 2015. Resultatet kommer troligen att ge ett plus på 10 miljoner kronor. I beräkningen är inte det extra statsbidrag på 26 miljoner med som kommunen nyligen fått.

Att det trots kärva ekonomiska tider blir plusresultat har flera förklaringar. Underhåll i Formens hus har inte genomförts som planerat utan skjutits upp. Besparingar har skett inom såväl bildnings- som omsorgsområdena vilket gett överskott. Aktieförsäljning inom Svartälvstorp förvaltnings AB har också bidragit.

I stort sett samtliga finansiella mål som kommunen satt upp har uppnåtts.

– Glädjande. Men vi vet också att det har gnetats ute i verksamheterna. Vilket är viktigt på lång sikt, för att vi ska ha någon form av krockkudde för oförutsedda händelser, skapa trygghet plus att kunna klara planerade investeringar, säger kommunchef Ola Ström.

Christina Johansson (M)

konstaterar att ett hårt jobb har genomförts.

– Personal och medarbetare har slitit ont under hösten och gör fortfarande. Alla har bidragit.

– Jag är djupt imponerad över alla insatser som har gjorts, säger ks-ordförande Annalena Jernberg (S).

Årsredovisningen kommer att presenteras för ks i mars.

En annan tung fråga som avhandlades under gårdagens möte var boendeplatser för ensamkommande barn. En akut situation råder som kräver åtgärder enligt Christina Johansson.

Politikerna beslutade att inleda en förhandling med Länsgårdar, hyresvärd för Gillersgården, där HVB-boendet Solrosen finns inrymt. Målet är att Länsgårdar genomför en ombyggnad av lokalerna så fler får plats.

Men det räcker inte.

Kommunen har i dag ansvar för totalt 90 ensamkommande. Många är redan i dag placerade i andra delar av Sverige, med höga kostnader som följd. Dessutom förväntas kommunen få ta emot fler ensamkommande under 2016.

Ett förslag från omsorgsutskottet är att undersöka möjligheterna med placering i den egna kommunen. Samtal har förts med företaget Hero Sverige AB som driver asylboende i Bredsjö. Där finns möjligheter till 15-20 platser för ensamkommande också.

Kommunförvaltningen får

i uppdrag att genomföra en offentlig upphandling, titta på möjligheterna att ta hem de barn som finns utanför kommunen samt hitta långsiktiga lösningar.

Annons
Annons
Annons