Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fackförbunden vill träffa Ovakos nye VD

Facken på Ovako begär få träffa nya vd:n innan beslut fattas om nedläggning av valsverket i Hällefors.– Vi vill också att beslutet skjuts fram. Får inte vara för bråttom, säger Peter Ström, IF Metall.

Annons

Stora omstruktureringar inom hela Ovako-koncernen aviserades i höstas. Totalt berörs 300 anställda, hälften arbetar i Hällefors.

Fackförbunden, där IF Metall och Unionen är störst, tvivlar på att de ekonomiska effekter förändringen i Hällefors skulle ge stämmer. En löntagarkonsult har engagerats som ser över saken.

Efter beskedet om förändringar fick Ovako även en ny vd, Markus Hedblom.

– Vi begär att få träffa honom. Han är med och fattar besluten och vi vill kunna säga vårt, säger Ström.

Besked om framtiden skulle komma vid den här tiden. Flera arbetsgrupper har tittat närmare på konsekvenser av eventuella förändringar.

– Resultaten ska löntagarkonsulten ta del av och kunna analysera. Då behövs också mer tid. Vi vill att processen skjuts upp. Handlar om allvarliga beslut och det får inte bli fel. Det kan ödelägga allt, säger Ström.

Ett relativt lugn har funnits bland personalen, men oron börjar ge sig till känna igen enligt Ström.

– Klart att en del mår dåligt. Många stora frågetecken råder.

Planerna kring valsverket

Omstruktureringen inom Ovako ska pågå i cirka två år. Valsverket i Hällefors beräknas vara stängt sommaren 2017.

Produktionen i valsverket flyttas enligt omstruktureingspogrammet till andra Ovako-enheter. Anställda som berörs av förändringen i Hällefors kommer att erbjudas att flytta med enligt Ovakos uppgifter.

Annons
Annons
Annons