Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hällefors kan få böta för Ernsts sommarbygge

Kommunen kan få betala en skadeavgift för upprustningen på Björskogsnäs. Konkurrensverket överväger att gå vidare i ärendet, då man anser att lagen om offentlig upphandling inte följts.

Annons

Upprustningen av bland annat boningshuset på Björskogsnäs skedde i samarbete mellan Hällefors kommun och Tv4 som resulterade i produktionen

I höstas beslutade Konkurrensverket att titta närmare på hur upphandlingen gick till i samband med upprustningen av ett boningshus på Björskogsnäs. Arbetet genomfördes inom tv-produktionen ”Sommar med Ernst” producerat av Tv4. Konkurrensverket har ställt en rad frågor till kommunen för att se om lagen om offentlig upphandling har följts. Myndigheten vill klargöra om renoveringsarbeten, inköpta av Hällefors kommun, har annonserats ut enligt gällande lagar.

Kommunchef Ola Ström har tidigare redogjort till Konkurrensverket för ärendet. Bland annat beskrivs att kommunen tvingats konstatera att avtal med entreprenörer om snickeri- och måleriarbeten redan var ingångna av produktionsbolaget. Från kommunens sida hävdar man att projektet var att betrakta som en helhet man hade att tacka ja eller nej till.

Konkurrensverket godtar inte den förklaringen.

– Vår första bedömning är att vi eventuellt går vidare med en ansökan om upphandlingsskadeavgift till förvaltningsrätten, säger Therese Eriksson, handläggare vid Konkurrensverket.

Myndigheten har sett till alla omständigheter och bedömer att det inte finns skäl att frångå lagen och att detta handlar om otillåten direktupphandling.

Totalt rör det sig om 190 000 kronor kommunen kan få betala. I ärendet med en snickerifirma 150 000 kronor samt 40 000 kronor gällande en målerifirma.

Innan det blir aktuellt med en ansökan till förvaltningsrätten har kommunen rätt att yttra sig.

Kommunstyrelsens ordförande Annalena Jernberg (S) påpekar bland annat att produktionsbolaget klargjort inför avtalet vilka samarbetspartner man hade för avsikt att engagera. Här hade kommunen enligt Jernberg ingen möjlighet att påverka.

Kommunen hade inte heller, enligt Jernberg, vetskap om att beloppen skulle överstiga gränsvärden som finns gällande lagen om offentlig upphandling.

– Vi anser att Konkurrensverket inte beaktat de synnerliga och speciella omständigheter och skäl som kommunen menar funnits i denna situation, säger Jernberg och tillägger att skadeavgiften som Konkurrensverket anser ska tas ut inte står i proportion till de eventuella avsteg som gjorts från regelverket.

Kommunens ekonomichef Jessica Jansson tycker det är bra att saken prövas.

– Situationen är unik, men det är viktigt att vi följer lagstiftningen. Men nu är det också viktigt att vi tar vara på Björskogsnäs som en resurs.

Annons
Annons
Annons