Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Provsmak av urgammal rusdryck av honung

Förr var mjöd gudarnas dryck. I dag är det inte många som vet vad honungsvin är.

Provning. I lördags besökte Närkes biodlarförening Grythyttans Gästgivaregård för att prova mjöd under ledning av Johan Pihl från Mjödhamnen AB, i Hällefors.

I lördags besökte Närkes biodlarförening Grythyttans Gästgivaregård för att smaka mjöd och få veta mer om Mjödhamnen i Hällefors.

Mjödhamnens ägare Johan Pihl serverade fyra olika sorters mjöd som han döpt efter de fyra årstiderna: vår, sommar, höst och vinter.

– Det finns belägg för att mjöd är den äldsta alkoholhaltiga drycken. Mjöd fanns i nästan alla forntida kulturer och var gudarnas dryck, säger Johan.

Själv hittade han till mjödet genom sitt intresse för levande rollspel.

– Det behövdes en mjödbryggare i ett rollspel som jag skulle åka på. Jag började läsa på om mjöd och började tillverka själv hemma.

Sedan 2006 driver Johan företaget Mjödhamnen AB. Till en början importerade han mjöd från Polen och från USA.

När han kom på idén att göra eget mjöd genom en mobil mjödtillverkning köpte Johan in en buss som han inredde med tre rostfria 1 000 liters tankar. Sedan 2011 körs bussen runt till svenska biodlare för att köpa deras honung och tillverka lokalproducerat mjöd.

– Det går åt cirka 250 kilo honung per 1 000-literstank. Av det blir det 840 flaskor mjöd.

Kerstin Kumm och Eva Sääv provsmakade mjöd för första gången under lördagens mjödprovning.

– Jag tyckte att det var gott, säger Kerstin.

– Det var väldigt olika karaktär på de olika sorterna. Jag gillade ”sommar” bäst, den luktade mycket honung, säger Eva.

Även Royne Hernfridsson provade mjöd för första gången.

– Jag trodde att det skulle smaka jäst och vara grumligt. Men så var det inte, säger Royne.

Efter att ha smakat mjöd blev Royne sugen på att tillverka sitt eget till sommaren.

– Jag brukar äta upp min honung. Men nu får jag nog prova detta också, konstaterar han.

Pierre Berhin brukar göra mjöd hemma av äppeljuice och honung.

– Jag tycker att det är en intressant produkt. Mjödet som vi har provat här i dag är helt annorlunda det jag gör själv. Min produkt är mycket starkare och smakar lite som sherry, säger Pierre.

Även Bo Andersson gör sitt eget mjöd.

– Jag brukar kalla det för honungsvin. Men nu vet jag att det heter mjöd, konstaterar Bo.

Under lördagens provning kom han på idén att tillsätta lingonsaft vid nästkommande mjödtillverkning hemma.

– Då blir det fin färg också, säger Bo.

Fotnot: Till sommaren planerar Johan Pihl att arrangera middagar i Grythyttan med mjödprovning och föreläsare på fredagar och lördagar i juli.

4 sorter. Under mjödprovningen provsmakades fyra väldigt olika sorters mjöd från Mjödhamnen. ”Tanken är att de ska drickas i turordning under en måltid”, berättade Johan Pihl.

Denna buss besöker landets biodlare sommartid för att köpa honung och tillverka mjöd.

Annons
Annons
Annons