Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Full fart i Folkets hus i Östansjö

Sedan nybyggda folkets hus i Östansjö invigdes i augusti har en rad aktiviteter dragit igång. – Det här visar hur viktig en samlingslokal är för en ort, säger Siv Palmgren i Folkets husföreningen.

Fikadags. Siv, Ebba och Göran Palmgren ordnar med fika inför lördagens filmvisning i Östansjö folkets hus.

Östansjö. Den här lördagseftermiddagen ska filmaren Ingvar Björck visa sin film om Rio de Janeiro inför OS. Cirka 20 besökare dyker upp för att se filmen, som är en reseskildring. Ingvar Björck visar ofta sina egna filmer i Folkets hus. Han har bland annat gjort tre filmer om Östansjö och en fjärde är på väg.

– Jag tycker det är en bra lokal, säger han. Det är fantastisk akustik och all utrustning fungerar.

Han får medhåll av Anita Geis från Vretstorp som kommit hit för att se filmen.

– Folkets hus är bra för samhället och jag är ofta här, säger hon.

Både hon och Gudrun Fransson, som också ska se filmen, har idéer om hur man kan utveckla aktiviteter i framtiden. Bland annat skulle de vilja se gymnastik för seniorer och en filmklubb.

– Så kan man åka hit istället för att gå på bio! säger Anita.

Siv Palmgren är sektreterare i Folkets husföreningen, som är en ekonomisk förening. Idag är det hon och hennes man och barnbarn som ordnar fikat som serveras efter filmen.

– Under de två år som vi var utan folkets hus efter branden 2013, var tomrummet stort. När sedan huset stod klart så var det många som köpte andelar i huset. Så nu har vi sålt cirka 150 andelsbevis, berättar hon.

Att köpa ett andelsbevis innebär att man betalar in 100 kronor

– Det gör att många känner att de är delaktiga i huset och vill hjälpa till. Och det behöver inte vara så märkvärdigt, grundtanken är att hjälpas åt.

Föreningen har ingen anställd, utan har ett rullande schema av ideella krafter för skötseln och bemanningen vid aktiviteter. Redan har det ordnats konserter, utställningar och teater, och mer är på gång. I höstas ordnades en spökvandring. Andra föreningar lånar huset, och många hyr det till jubileer och familjefester. Den här lördagen firar till exempel Astma- och allergiföreningen i Södra Närke sitt 40-årsjubileum i huset. De använder en annan del av huset, parallellt med filmvisningen.

– För våra medlemmar som har allergier är det här huset bra eftersom vi behöver vara i egna lokaler. Här har vi tillgång till ett eget kök och möteslokal, säger Siv Pettersson i föreningen.

Hallsbergs kommun kommer också att förlägga årets seniormässa i Östansjö folkets hus.

– Ett Folkets hus behövs på orter där det finns ett aktivt föreningsliv, och är också en av förutsättningarna för att föreningsliv ska finnas, säger Siv Palmgren.

Filmsal. Filmaren Ingvar Björck från Östansjö är mycket nöjd med möjligheterna att visa film i Folkets hus. I lördags visade han sin film om Brasilien inför OS.

Nöjda. Ingvar Björck och Anita Geis tycker båda att Folkets hus i Östansjö fyller en viktig funktion.

Många aktiviteter. Nybyggda folkets hus i Östansjö är hemvist för många aktiviteter. I lördags firade exempelvis Astma- och allergiföreningen i södra Närke sitt 40-årsjubileum.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons