Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Bygger ny enhet för bättre mottagande

Socialförvaltningen planerar en större omorganisation för att styra upp mottagandet av asylsökande unga.

KUMLA. När Socialnämnden i dag sammanträder finns ett förslag om att inrätta en ny enhet: ”Integration av barn och unga”. Gunnel Kask, (S), ordförande i socialnämnden motiverar förslaget så här:

– Storleken på mottagandet av ensamkommande flyktingbarn har ökat kraftigt och vi ser inte att det är tillfälligt.

För att verksamheten ska bli så bra som möjligt och inte inverka alltför mycket på socialnämndens andra områden föreslås att verksamheten för asylsökande unga, likställs med ”Vård och omsorg”, ”LSS-verksamheten” samt ”Individ- och familjeomsorgen”.

I dag ansvarar Kumla för 100 ensamkommande flyktingbarn, knappt hälften bor i kommunen. Resten har plats i olika familjehem på boenden i andra kommuner där kommunen köper platser på HVB-hem. Till exempel i skånska Åstorp.

Kumla ska ta emot ytterligare drygt 100 ensamkommande under året. Men siffran är osäker och den kan mycket väl bli högre.

Utan en ny organisation befarar Gunnel Kask att annan verksamhet inom kommunen kan bli lidande.

I dag är arbetssituationen för tjänstemän i kommunen ansträngd där de tvingas prioritera hårt bland arbetsuppgifter för att hinna med. På sikt skulle det dock även kunna handla om ekonomisk belastning för kommunen om man under längre tid tvingas köpa dyra platser på HVB-hem utanför kommunen. Så sker i dag, som nämnts, för att i det korta perspektivet kunna ta ansvar för de ensamkommande som tilldelats Kumla kommun.

Sammanlagt vill socialnämnden anställa ytterligare 7-8 personer. Det handlar dels om en verksamhetschef, nya enhetschefer för HVB-hem och chefer för handläggare, men även tjänster som IT-handläggare, ekonomiassistenter och på personalavdelningen. Pengarna till tjänsterna ryms inom de statliga pengar kommunen får för flyktingmottagandet.

Om förslaget antas är socialchef Anneli Koivuniemi redo att trycka på ”startknappen”.

– Vi har lagt upp en strategi för att vara så förberedda som möjligt vid ett ja.

Hon bedömer att personal är rekryterad till sommaren och att organisationen är startklar efter semestrarna.

I dag har kommunen två egna boenden, Frejgården och ett tillfälligt boende på Skolgatan. Den tidigare vårdcentralen i Korsta håller på att byggas om. Dessutom har kommunen kontrakt med två boenden i närområdet för ensamkommande unga.

Socialförvaltningen arbetar för att öppna ytterligare två HVB-hem i kommunen.

– Dessutom har vi ett uppdrag från nämnden att planera för ett nytt utslussningsboende som kan öppna 2017, säger Anneli Koivuniemi.

Annons
Annons
Annons