Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tar med sig sina hundar till jobbet

Även i år kommer hundar vara välkomna på jobbet. Det beslutade personalen på socialpsykiatrin i Kumla vid en träff innan jul.

Annons

En hund ger de anställda en möjlighet att distansera sig från jobbet, vilket är hela tanken med hundbesöken på socialpsykiatrin.

Ett ettårigt försök där personalen tar med sina hundar till arbetsplatsen fortsätter därmed.

– Det här gör vi för att öka personalens trivsel, förklarar Jan Valentin, enhetschef inom socialpsykiatrin.

Alldeles ovanligt är det inte att det finns husdjur av olika slag på exempelvis äldreboende. Studier har till exempel visat att djur på vård -och omsorgsboenden ger ökad livskvalitet för personer med demenssjukdom. Men på socialpsykiatrin i Kumla har ingången alltså varit delvis annorlunda. Där har man sett att arbetsmiljön för de anställda förändrats positivt när hundarna gjorde entré.

– Det som händer är att man får en möjlighet att distansera sig från jobbet, säger Jan Valentin, enhetschef på socialpsykiatrin i Kumla.

– Till exempel så pratar inte folk längre jobb under kafferasterna.

Att få ett andningshål när arbetsuppgifterna inte sällan är tunga, som inom socialpsykiatrin, har visat sig väldigt värdefullt.

– Det har blivit fantastiskt bra.

Hundar pål jobbet är något som diskuterats under flera år på socialpsykiatrin. Dels på grund av ett gemensamt intresse bland personalen och dels beroende på den bakgrund flera av brukarna hade. Och förra året blev det alltså av. Redan har hundarna använts i verksamheten. Brukarna har till exempel fått rasta hundar.

– Hunden har blivit motivationen till att man har gått ut på långa promenader.

Hunden ”måste” komma ut och röra på sig och brukarna får då också motion.

– Man hamnar också i sociala situationer där man får byta några ord med andra hundägare, vilket är bra.

När personalgruppen nu har beslutat sig för att fortsätta att ta med hundar är tanken att tiden då brukarna tar sig an husdjuren ska öka.

Hittills har fem hundar besökt Viavillan. Men fler hundar finns i kretsen kring de tretton på arbetsplatsen.

– Vid behov skulle jag ju till exempel kunna ta med min dotters hund, säger Marie Henriksson.

Jan Valentin är väl medveten om att hundar inte passar i alla sammanhang. Det finns personer med allergier och även hundrädsla.

– I det senare fallet måste man fråga flera gånger. Det kan ju vara så att det kan kännas pinsamt att medge att man har obehag av hundar, säger Valentin.

– På vår arbetsplats har vi varit lyckosamma i båda avseendena. Här har det fungerat bra.

Rent praktiskt går det till så att det finns ett ”tvättstugeschema” i Viavillan, där socialpsykiatrin har sin bas. På schemat noterar man vilken dag man tar med hund.

– Där tingar vi i personalen också vilken dag vi tar ansvar för hunden, säger Jan Valentin.

Annons
Annons
Annons