Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Friskvård som hjälp i vardagen

Musiken dunkar rytmiskt, och sjuksköterskorna svettas allt mer. Friskvårdspassen på fritiden efter jobbet ger både motion och avkoppling.

Sammandrabbning. Tuffa tag, då sjuksköterskorna fajtas med varandra i ett träningsrum på Kungsgården. Ledaren Tiina Luukkanen peppar dem till att orka en stund extra.

– De man trivs bäst med, är också de som man bäst kopplar av med.

Det säger Erika Andersson Wellemo, en av sjuksköterskorna som träningsklädd nyss kommit in i Kungsgårdens motionsrum. Blicken är pigg och vaken, även om hon har tungt att bära i sitt privatliv.

– Jag är deltidssjukskriven på grund av utbrändhet. Det har varit mycket för mig, både på jobbet och hemma. Att vara med här ingår i min rehabilitering, och jag känner verkligen efteråt att jag mår bra av det.

Initiativtagare till friskvårdsträffarna är sjuksköterskekollegan Tiina Luukkanen. Från att ha tränat mycket privat på sin egna fritid, leder hon nu även pass för alla Kumla kommuns sjuksköterskor och arbetsterapeuter.

– Vi körde igång i november, efter att ha besökt liknande träffar i Örebro. Huvudmålet är att ha kul, och att träffas tillsammans. I vardagen jobbar vi ju spritt över hela kommunen, så då ses vi inte så ofta, säger Tiina Luukkanen.

Lokalen på Kungsgården är rätt liten och med låg takhöjd, så nu längtar alla tills vårsolen ska värma tillräckligt för att kunna ha träffarna utomhus istället. Upp till ett par gånger i veckan sker träffarna.

En som också hon välkomnar friskvårdsträffarna är Lotta Gerdsdorff, enhetschef på Hälso-och sjukvårdsenheten i Kumla kommun.

– Jag ser det här som ett viktigt förebyggande arbete, som ger både träning och social gemenskap, och när personalen presenterade idén för mig stöttade jag dem direkt till att börja träffas.

Hon tillträdde sin tjänst vid den här tiden förra året, då många sjuksköterskor i Kumla av olika anledningar var på väg att lämna kommunen.

– En av mina första prioriteringar blev att rekrytera nya sjuksköterskor, för att få en stabilitet i verksamheten. Grundbemanningen är nu avsevärt bättre jämfört med när jag började, säger Lotta Gerdsdorff.

Hur är situationen i dag för Kumlas hälso-och sjukvårdpersonal?

– En stor vårdtyngd finns i Kumla, liksom hos övriga kommuner. Det går lite upp och ner och det går alltid att göras mer. Men jag tycker vi har en god arbetsmiljö som vi ska arbeta för att bibehålla.

På Kungsgården går passet vidare. Rejält varma redan efter uppvärmningen, står armlyft med hjälp av Kettlebells på programmet.

– Kom igen, nu ger vi järnet! peppar Tiina Luukkanen.

Tränar kollegorna. Tiina Luukkanen har tagit initiativ till friskvårdsträffar med sin kollegor bland Kumla kommun omsorgspersonal

På väg tillbaka. Erika Andersson Wellemo är deltidssjukskriven. Friskvårdsträffarna är en del i hennes rehabilitering.

Enhetschef. Lotta Gerdsdorff, från Hälso-och sjukvårdsenheten, välkomnar initiativet till friskvård.

Annons
Annons
Annons