Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Kraftigt reducerat underskott var ändå för stort för oppositionen

Socialnämnden får börja året med ett minusresultat på drygt 550 000 kronor. Det beslutade kommunfullmäktige i kväll.

Ett ärende vid måndagens kommunfullmäktige rörde de överskott och underskott nämnderna i Kumla gjorde 2015. Lägger man samman det totala resultatet för nämnderna så ger det ett plusresultat på 12,9 miljoner kronor. Men även ett plusresultat kan rymma smolk.

– Överskottet beror bland annat på att det varit svårt att rekrytera vikarier till verksamheten, både korttidsvikarier och vikarier på längre sikt. Det är något vi får anledning att återkomma till, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson, S.

Till nämnderna med minusresultat hörde socialnämnden och debatten på fullmäktige rörde bland annat om det var solidariskt att låta nämnden hantera en del av sitt underskott, vilket är den princip som finns, eller om underskottet helt skulle nollas.

– Vi behöver alla pengar vi kan få för att få till en bra verksamhet för vår personal och våra brukare, ansåg Jan Engman som representerar Centerpartiet i socialnämnden.

Han yrkade på att socialnämnden skulle slippa börja året med ett underskott, som han menade skulle leda till att man får spara på verksamheterna.

Katarina Hansson argumenterade dock för att den nedskrivning som redan skett var att föredra. Det underkott socialnämnden egentligen gjorde förra året låg på 3,3 miljoner, men fem sjättedelar av den summan slipper nämnden ta med sig enligt det förslag som låg på bordet i går.

– Vi har lyft av kostnader för sådant som ligger utanför nämndens kontroll, som att man skapade fem nya korttidsplatser under året för att behoven ökade, sade Katarina Hansson och tillade att socialnämnden fått sex nya miljoner i år jämfört med förra året.

Hansson undrade också varifrån de som ville ”nolla” socialnämnden skulle ta pengarna ifrån. Skulle nämnder med överskott få behålla ännu mindre?

Samtliga politiker som var framme och argumenterade för att socialnämnden skulle slippa börja 2016 med ett underskott ansåg att pengarna skulle tas från kommunens samlade överskott på drygt 12 miljoner kronor.

– Resultatet blir i alla fall ett plus på en bit över elva miljoner och det tycker vi är ok, sade Per Holm, KD.

– Socialnämnden har haft en verksamhet som har varit kraftigt underbudgeterad i många år, anförde oppositionsrådet Kajsa Rosén, L, och miljöparitets Carina Riberg fyllde i.

– Det skulle kännas bra om vi kunde börja från noll, nu när vi drar i gång en ny fördelningsmodell, ansåg hon med avseende på att det nu finns ett nytt sätt att räkna ut hur mycket pengar socialnämndens verksamhet faktiskt bör få.

Staffan Göransson från Vänsterpartiet hade inga problem med minusposten på en halv miljon.

– Vi yrkar bifall till majoritetens solidariska förslag, sade han och anslöt sig därmed till socialdemokraterna och moderaternas förslag att låta socialnämnden hantera ett underskott på en dryg halv miljon i sin verksamhet.

Så blir det också.

Nämnas i sammanhanget kan att Socialnämndens totala driftsbudget för 2016 är 353 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons