Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Mer vaksamma än tidigare

När ett brott begås påverkar det även omgivningen. På Ica Profilen är man omedvetet mer vaksam än tidigare.

Roxana talar om sin ”Ica-familj” om den arbetsplats där hon arbetat sedan 2001. Även för besökaren finns en familjär hjärtlighet och ett annat lugn än på ett större varuhus.

Ändå var det just här som knivöverfallet skedde.

– Man hör om de 700 rån som varje år begås mot butiker, men tänker ändå att det händer aldrig oss. Efter den här händelsen har vi blivit mer rädda om varandra, säger Ica Profilens ägaren Ulf Danielsson.

– Vi blev också helt överväldigade av alla som visa sin omsorg efter överfallet, hela vårt personalrum var fyllt av blombuketter.

Flera rutiner har nu ändrats. Man försöker bemanna upp vid kassan och ha fler personal mot den delen redan vid öppnandet av butiken, så att den som sitter i kassan inte ska behöva vara helt ensam.

I det närmaste omedvetet är man också mer vaksam på hur kunderna beter sig och på vilka som kommer in i butiken.

I sin roll som arbetsgivare såg Ulf Danielsson det som självklart att hjälpa Roxana med myndighetsdelen vad gäller ersättningar och intyg.

– Man får inget gratis i dag, utan måste ta reda på allt själv. Jag har fått sätta mig in i saker man tidigare inte kände till, säger Ulf Danielsson.

Hon väntar fortfarande på att kränkningsersättning och skadeståndsersättningar ska betalas ut. Hon har även förlorat cirka 3000 kronor i månaden i ob-ersättning då hon inte kan jobba i kassan och därmed inte kan jobba några helger.

Personalen har erbjudits psykologhjälp, som några tackat ja till.

– En jobbig period för oss var vid knivöverfallet på IKEA i höstas. Oron ökade då bland personalen, de påmindes om att det kunde varit de som drabbats, säger Ulf Danielsson.

Annons
Annons
Annons