Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Så tycker eleverna om nya klassrummen

Högstadieelever har flyttat in i nyrenoverade lokaler på Vialundskolan i Kumla.

Isabelle Hedman och Louise Persson tycker att omgörningen är lyckad.

Kumla. På onsdagen hade ungdomarna lektioner i a-husets nya klassrum för första gången. Efter tre dagar i lokalerna ger klass 9A renoveringen toppbetyg.

– Allt är ljusare och det är bättre skåp, bänkar och stolar, säger Josephine Johansson Sandberg.

– Det var en chock när man kom hit – för det var så fint. Man trodde inte att det skulle se ut så som det gjorde, säger Minna Johansson.

Tidigare var lokalerna gamla, mörka och kändes trånga, berättar eleverna.

– Nu är det mera öppet, säger Isabelle Hedman.

Vialundskolans elever får ibland svara på enkäter om tryggheten på skolan. En tanken under ombyggnaden var att skapa en tryggare skola, med mer öppna ytor och färre

skymda vrår.

Ett exempel på det är att klassrum har fått glasfönster ut mot korridoren.

– Det gör att man har lite bättre koll om det skulle vara något som händer, säger Louise Persson.

Möjligen kan det ibland vara distraherande med insynen, påpekar eleverna.

– Det är inte så trevligt om man till exempel ser en elev som står och kollar in på lektionerna, säger Robert Mierzejewski.

De elever som NA pratar med säger att de känner sig trygga på Vialundskolan.

– Sen känns det lite tryggare nu när det inte är lika många ingångar som förut, då kunde det vara mycket spring här, säger Isabelle.

Eleverna upplever ibland att folk pratar dåligt om Vialundskolan.

– Man kan känna sig lite nedvärderad om andra snackar skit om ens skola, som man själv tycker är jättebra, säger Josephine.

– Det har blivit väldigt lugnt på skolan, det händer ingenting, säger Isabelle.

För niondeklassarna väntar nu en sista termin med prov och betygsjakt. Kanske kan de nya lokalerna ge lite extra skjuts under våren.

– Man känner att man längtar tillbaka på ett annat sätt nu. Man får en bättre känsla, säger Louise.

Blir man mer motiverad i den här miljön?

– Ja. Vi har gått här i tre dagar bara, men det känns redan som att man blir mer taggad, säger Minna.

SO-lärare Hans Nilsson tror också att den nya miljön påverkar eleverna positivt.

– Jag tror att de känner att det de gör är viktigt när de ser att kommunen har satsat pengar här.

Han är mycket positiv till renoveringen.

– Med ombyggnationen så blir det mer attraktivt.

Hittills är det den första etappen av renoveringen på Vialund, med a-huset och kulturskolan, som är klar. Om ett år ska hela ombyggnationen vara klar.

SO-läraren Hans Nilsson tycker om de stora glasfönstren i klassrummen.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons